Przejdź do głównej zawartości

Biszkopciki




Dawno, dawno temu...


Pamiętam, kiedy byłam małą dziewczynką jak moja mama kupowała mi i mojemu rodzeństwu biszkopty w prostokątnym pudełeczku owinięte papierem pergaminowym, warstwa po warstwie... mmm smak niezapomniany...:)

Wiem, wiem powiecie, że dzisiaj też można takie kupić;), pewnie że można ... ale to już nie to samo:)
Ja natomiast pomyślałam, że warto zrobić takie pyszności samej. Zero chemii, sztucznych barwników, konserwantów! Wspaniałe trzyskładnikowe biszkopciki dla malucha i dużego zucha:) 
Będziemy potrzebować tylko mąki, jaj i cukru pudru:)








Składniki:



  •  6 jajek rozdzielonych

  • 16 dkg cukru pudru (+ drugie tyle na dwukrotne oprószenie)

  • 15 dkg mąki pszennej 


Wszystkie składniki powinniśmy mieć przygotowane, blaszki wyłożone papierem do pieczenia, również przygotowany rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką o niewielkiej średnicy. Jeśli nie posiadacie rękawa cukierniczego możecie użyć do tego woreczka foliowego, lecz z grubszej folii, albo nakładać małe porcje łyżeczką do herbaty:) Dowolność kształtów.

Przystępujemy do pracy:)

Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając drewnianą łyżką, na końcu mąkę. Łączymy składniki, po czym przekładamy masę do rękawa. Wyciskamy na papier podłużne paski o dł. ok.7 cm w sporych odstępach ( ciastka będą nam rosły również na boki)
Tak przygotowane blaszki posypujemy cukrem pudrem (przez sitko). Czekamy, aż cukier puder wsiąknie i posypujemy kolejny raz. 
Blaszki wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok 20 min. do zarumienienia.

Z tej porcji powinno wyjść Wam ok. 6 blaszek biszkopcików:) U mnie były zaledwie kilka minut, mężowi dostały się dwie sztuki :)  
przygotowanie do pracy


konsystencja białek z cukrem

przed "wejściem" do pieca:)





Można ich użyć do przygotowania tiramisu:)


 Smacznego:)

Komentarze

  1. Świetny pomysł na spód do tiramisu! Na przekąskę też nie pogardzę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, znikają w tempie błyskawicznym:)

      Usuń
  2. Rewelacyjny przepis, właśnie je zrobiłam dla dzieci używając mąki bezglutenowej - pyszne i mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia