Przejdź do głównej zawartości

Tort serduszko


Tort Walentynkowy





Za kilka tygodni zbliżają się walentynki więc pora aby pomyśleć jaki prezent dać kochanej osobie. Może taki tort będzie trafionym prezentem:)


Będziemy potrzebować:


na biszkopt:


  • 5 dużych jajek
  • 7 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy


na masę:

  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 litra mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • czerwony barwnik (ja dodałam w proszku)

na poncz:

  • 1/2 naparu mocnej herbaty z dodatkiem 2-3 łyżek cukru
  • 1 kieliszek spirytusu

Przystępujemy do wykonania
Jeśli nie mamy formy w kształcie serca biszkopt pieczemy w małej formie na tort zgodnie z moimi wskazówkami z mojej strony http://www.abcmojejkuchni.blogspot.com/search/label/biszkopt następnie go studzimy. Po wystudzeniu przekrawamy go na dwie części i wycinamy z nich takie same serca (spokojnie nic się nie zmarnuje;)) Nasączamy ponczem wszystkie placki biszkoptowe.

Masło ucieramy na pulchną masę  z uprzednio przygotowanym budyniem zgodnie z przepisem na opakowaniu, lecz z dodatkiem 5 łyżek cukru. Do tak powstałej masy dodajemy spirytus, następnie barwnik do uzyskania pożądanego koloru.

Kładziemy biszkopt na równej powierzchni i smarujemy ok.0,5cm grubości masy, na tą część układamy pozostałe po wycięciu serca kawałki biszkoptu( można tą część pominąć i zjeść okruszki podczas ciężkiej pracy, lecz wówczas tort będzie niższy;))  znów masa tak jak poprzednio:) i kolejny biszkopt. Wszystko łanie dociskamy i smarujemy boki i wierzch masą. To dość żmudne zajęcie, ale efekt pracy na pewno zostanie doceniony.

Pozostałą masę wkładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i robimy fantazyjne wzorki:)
Na samym końcu rozpuszczoną czekoladą piszemy coś od siebie:) 


Życzę udanego wypieku:)

Komentarze

  1. jest śliczny:) i jakie ładne napisy- moje mi się nigdy nie podobają:(
    pokochaj-gotowanie.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wspaniały, gorąco polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również polecam i dziękuję za miłe słowa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. no bo jak się kocha to i podniebienia się rozpieszcza

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia