Przejdź do głównej zawartości

A'la Panna Cotta

Wyśmienity deser 






Po tygodniu ciężkiej pracy należy się nam coś dobrego:) 
Prosty nieskomplikowany deser na bazie mleka (lub wody) jak kto woli z dodatkiem galaretki.... cytryny... soku z aronii...



Deser można przygotować zarówno w silikonowych foremkach, jak też w szerokich szklankach, bądź filiżankach (ważne, żeby nie były zbyt wysokie, aby masa wyłożona była równo z brzegiem naczynia do którego ją wlejemy).





Do wykonania 6 porcji potrzeba nam będzie:
  • 1 galaretka czerwona ( rozpuścić w 300 ml. gorącej wody)
  • 1 galaretka cytrynowa ( rozpuścić w 300 ml. gorącej wody)
  • 4 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody)
  • 2 niepełne szklanki mleka
  • 2 opakowania bitej śmietanki w proszku



 Galaretki rozpuścić, wystudzić, tak samo postąpić z żelatyną. Zimne mleko lub wodę (u mnie wersja z mlekiem) zmiksować z bitą śmietaną i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać galaretkę czerwoną, do drugiej żółtą. Żelatynę podzielić po równo do przygotowanych mas i po kolei dokładnie zmiksować, do zagęszczenia. Masę żółtą przełożyć do foremek do 1/2 wysokości i wyrównać powierzchnię. Następnie delikatnie przełożyć drugą masę (równo z brzegiem) i dokładnie wyrównać. Wstawić do lodówki na ok 3 godziny.





Przygotować:
  • 300 ml. śmietany 30% 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fiks




Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i fiksem. 







Przygotować:
  • 1 cytrynę
  • 2 tabliczki dowolnej czekolady
  • 10 łyżeczek soku z aronii


Do szerokiego wysokiego naczynia wlać wrzącej wody. Wkładać na kilka sekund foremki z deserem, następnie wykładać na talerzyki do góry dnem. Udekorować kleksami bitej śmietany i fantazyjnymi wzorami soku z aronii. 


Cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem, następnie zetrzeć skórkę.






U mnie wersja cytrynowa i czekoladowa. 






                                                              Smacznego:)

Komentarze

  1. Co za pyszności! Idealne zwieńczenie całego tygodnia pracy ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak Basiu...dziś tylko wspomnienie po nim zostało:)

      Usuń
  2. Moje smaki. Zdecydowanie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Cały tydzień za mną chodził, jak szybko go zrobiłam tak szybko znikł:) Ale warto było ...

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Aż tak wysoko nie mierzyłam, ale bardzo dziękuję:)Dziękuję i polecam inne moje smakołyki:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Witam , dzisiaj zrobiłam ten deser , nie dodałam cukru ,więc nie był słodki .Ładnie wygląda i jest smaczny. Jagoda

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia