Przejdź do głównej zawartości

Chleb z otrębami, musli, przyprawą do zup Przepis


Pyszny chlebek....



Wczoraj obiecałam Wam przepis na ten chlebek.

Do przepisu jednak wprowadziłam liczne zmiany (z braku posiadania składników jakie użyła autorka).







Do wykonania dwóch chlebków potrzebujemy:
  • 1/2 kg maki do wypieku chleba domowego
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do zup w proszku
  • 4 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka musli
  • 1 szklanka otrębów pszennych





Sposób wykonania:
Do dużej miski wkładamy drożdże i zasypujemy cukrem, mieszamy do momentu uzyskania płynnej masy. Dodajemy wodę, sól, przyprawę do zupy. Mieszamy i dodajemy obie mąki. Ręką wyrabiamy luźne ciasto do momentu gładkości. Dosypujemy musli i otręby i mieszamy. Dwie keksówki smarujemy masłem i wysypujemy otrębami. Przekładamy do nich masę do 1/2 wysokości formy. Odstawiamy na chwilkę na bok.  PO kilkunastu minutach ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu na drugim poziomie. Następnie pozostawiamy w wyłączonym zamkniętym piecu na 15 minut .

Po wyjęciu z foremek, kładziemy chleb na bok i przekładamy co jakiś czas, aby chleb nie zaparował.






Źródło inspiracji: Paranoje Podniebienia

Całkowity czas wykonania razem z pieczeniem ok.70 min.

Smacznego:)

Komentarze

  1. Koniecznie dodaj przepis do mojej akcji na durszlaku:http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/domowe-pieczywo-w-godzine. Wstaw banerek i zgłaszaj! Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało cudownie pachnieć! mmm! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe chlebki są najlepsze! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Basiu :) A moja rodzinka miała nazajutrz najzdrowsze kanapeczki do pracy i szkoły:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia