Przejdź do głównej zawartości

Niedzielna przekąska





Będziemy potrzebować:



  • 2 szkl. mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 kieliszek spirytusu

  • Oraz:
  • Cukier puder do posypania 
  • ok. 1 litra oleju do smażenia 


















Wszystkie składniki mieszamy jak na ciasto naleśnikowe, ciasto ma być gęste, mniej więcej gęstości śmietany. Sporządzone w szerokim naczyniu, tak aby zmieściła się w nim forma.


Tłuszcz rozgrzewamy w szerokim garnku (u mnie patelnia) wstawiamy do niego foremkę, aż się dobrze rozgrzeje. Następnie zanurzamy ją do wysokości 3/4 foremki w cieście (ciasto nie może przykryć całej formy, bo nie odejdzie), czekamy chwilkę, aż skończy skwierczeć i zanurzamy oblepione w cieście do gorącego oleju. Trzymamy chwilę, delikatnie poruszając, aż ciastko odpadnie. Jeśli nie będzie chciało spaść trzeba pomóc mu widelcem delikatnie odrywając od brzegów formy. Forma podczas smażenia musi znajdować się w gorącym oleju, inaczej będzie za zimna i ciastka nie będą chciały się do niej przykleić.  Ciastko smażymy z obu stron na złoty kolor i wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.  Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.










Smacznego:)

Komentarze

  1. Fajna sprawa z tą foremką. Zastanawiam się nad jej kupnem już od dłuższego czasu i czuję się co raz bardziej przekonana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremka jest bardzo fajna. Sama się sobie dziwię, że nie wypróbowałam jej wcześniej:) Polecam bo warto mieć ją w kuchni:)

      Usuń
  2. Ciekawa foremka. Jeszcze takiej nie widziałam. Rewelacja. Apetyczne słodkości :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto kupić:) U mnie do wczoraj sprawowała funkcje stojaka na ręcznik kuchenny:)

      Usuń
  3. A gdzie się kupuje taką foremkę? Super rozwiązania a przekąska zachęcająca!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ja nigdzie jej nie widziałam. Moja ma jakieś 25 - 30 lat:). Dostałam ją od teściowej. Może sprawdź na targach staroci albo allegro. Powodzenia:)

      Usuń
  4. Cześć! Właśnie znalazłam stronkę gdzie można kupić te świetne foremki. Tutaj macie link:
    http://jaarpoznan.com.pl/pl/wyroby/?category=1&detail=13
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wielu osobom się przyda:) Dziękuję

      Usuń
  5. teraz sobie przypomnialam ze mam gdzies taka foremke...ale gdzie???och musze jej poszukac:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie:) Fajna przegryzka, a Euro tuż tuż:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam taką foremkę.Jutro będę "smażyła" ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia