Składniki:
- 1 opakowanie kolorowego makaronu rurki
- 500g mięsa mielonego z kaczki
- ½ opakowania mrożonych warzyw (marchew, seler, papryka) itp.
- 10 dg sera żółtego
- 4 duże ząbki czosnku
- 3 papryczki chili
- przyprawa do zup w proszku
- pieprz
- sól
Sos
beszamelowy:
- ½ l mleka
- ¼ kostki masła
- 1-2 łyżki mąki
- 2 łyżki gałki muszkatołowej (w proszku)
- ½ łyżeczki soli
- spora ilość pieprzu do smaku
Przygotowanie
sosu:
Masło
rozpuścić w wysokim garnku, dodać mleko i zamieszać. Następnie
dodać mąkę i wymieszać, aż znikną grudki dodając sól pieprz i gałkę muszkatołową. Zagotować.
Makaron
ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu aldente. Czosnek obrać i
wycisnąć na gorącą oliwę na patelni. Dodać zmielone mięso z
kaczki i usmażyć. Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni
poddusić marchew i inne warzywa (razem).
Piekarnika
nagrzać do temperatury 230 stopni C.
Układać
w naczyniu żaroodpornym warstwami:
makaron
mięso
mielone
przyprawa
do zup
warzywa
makaron
warzywa
przyprawa
do zup
mięso
makaron
sos
beszamelowy
papryczka
chili
ser
żółty
Na
warstwy wylać sos beszamelowy i posypać drobno pokrojoną papryczką
chili oraz startym serem żółtym, lub poukładać jego
plasterki. Piec przez 30-40 min.
Podawać
solo lub polane keczupem.
Moja
rada.
Warstwy
można dodatkowo posypywać pieprzem aby nadać daniu jeszcze
bardziej wyrazisty smak. Lub delikatnie polewać keczupem.
Polecam Wam do wykonania tą szybką zapiekankę makaronową.
Naprawdę warto mieć w zanadrzu takie szybkie danie:)
Smacznego:)
Bardzo apetyczna zapiekanka! Świetny pomysł z tą kaczuchą!
OdpowiedzUsuń"kaczki ci u mnie dostatek" ;) trzeba więc eksperymentować:)
Usuńale pyszności mi tu oferujesz!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie,
www.gastronomygo.blogspot.com
szana ;)
Dzięki Szana, :)Pozdrawiam
UsuńŚwietna ta zapiekanka, taka kolorowa i jeszcze z moim ulubionym sosem, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńIdzie wiosna:) ja za kolorami tęsknię więc podaję je na talerzu:) Dziękuję:)
Usuń