Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z chili i kolorowego makaronu + kaczka







Składniki:




  • 1 opakowanie kolorowego makaronu rurki
  • 500g mięsa mielonego z kaczki
  • ½ opakowania mrożonych warzyw (marchew, seler, papryka) itp.
  • 10 dg sera żółtego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 papryczki chili
  • przyprawa do zup w proszku
  • pieprz
  • sól





Sos beszamelowy:


  • ½ l mleka
  • ¼ kostki masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 łyżki gałki muszkatołowej (w proszku)
  • ½ łyżeczki soli
  • spora ilość pieprzu do smaku

Przygotowanie sosu:
Masło rozpuścić w wysokim garnku, dodać mleko i zamieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać, aż znikną grudki dodając sól pieprz i gałkę muszkatołową. Zagotować.



Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu aldente. Czosnek obrać i wycisnąć na gorącą oliwę na patelni. Dodać zmielone mięso z kaczki i usmażyć. Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni poddusić marchew i inne warzywa (razem).
Piekarnika nagrzać do temperatury 230 stopni C.
Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami:

makaron
mięso mielone
przyprawa do zup
warzywa
makaron
warzywa
przyprawa do zup
mięso
makaron
sos beszamelowy
papryczka chili
ser żółty

Na warstwy wylać sos beszamelowy i posypać drobno pokrojoną papryczką chili oraz startym serem żółtym, lub poukładać jego plasterki. Piec przez 30-40 min.
Podawać solo lub polane keczupem.

Moja rada.
Warstwy można dodatkowo posypywać pieprzem aby nadać daniu jeszcze bardziej wyrazisty smak. Lub delikatnie polewać keczupem.


Polecam Wam do wykonania tą szybką zapiekankę makaronową.

 Naprawdę warto mieć w zanadrzu takie szybkie danie:)

Smacznego:)

Komentarze

  1. Bardzo apetyczna zapiekanka! Świetny pomysł z tą kaczuchą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "kaczki ci u mnie dostatek" ;) trzeba więc eksperymentować:)

      Usuń
  2. ale pyszności mi tu oferujesz!
    pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com
    szana ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna ta zapiekanka, taka kolorowa i jeszcze z moim ulubionym sosem, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idzie wiosna:) ja za kolorami tęsknię więc podaję je na talerzu:) Dziękuję:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia