Przejdź do głównej zawartości

babeczka? czy jajeczko? w dodatku na miękko



Dziś proponuję Wam jajko na miękko, ale inaczej:) Bardziej odświętnie ! Zapewne macie w domach metalowe foremki na babki, które leżą gdzieś głęboko w szafach, bo zastąpiły je papierowe papilotki:) Ja mam ich ze 40:) Tak się przez lata uzbierało:) 
Potrzebujemy 8 na śniadanie dla 4 osób:)

8  małych jajeczek z hodowli ekologicznej
i dodatki jakie chcecie, u mnie pomidor 3 szt. pęczek szczypiorku i wędlina.

Foremki dokładnie smarujemy olejem! to bardzo ważne, inaczej jajko nie wyjdzie z formy.
 W dużej patelni nastawiamy wodę, tak, aby zanurzone foremki się nie "utopiły" następnie gotujemy wodę,


Do każdej foremki wybijamy jajo i solimy po wierzchu. Patelnie przykrywamy pokrywą i na małym ogniu gotujemy do ścięcia się białka ok. 3 min.
Wyciągamy wszystkie foremki i powoli wyciągamy jajka, pomagając sobie w razie potrzeby widelcem.
Kładziemy na talerz i zjadamy:)




Smacznego:)


 


Dodane do akcji

Komentarze

  1. Ciekawa forma przygotowania jajek - podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję, cieszę się, że się podoba:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. o proszę jakie ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się pomysł!!!Muszę tylko kupić foremki,bo nie mam.Jestem ciekawa miny męża,jak mu zaserwuję takie jajeczka na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia