Dziś proponuję Wam jajko na miękko, ale inaczej:) Bardziej odświętnie ! Zapewne macie w domach metalowe foremki na babki, które leżą gdzieś głęboko w szafach, bo zastąpiły je papierowe papilotki:) Ja mam ich ze 40:) Tak się przez lata uzbierało:)
Potrzebujemy 8 na śniadanie dla 4 osób:)
8 małych jajeczek z hodowli ekologicznej
i dodatki jakie chcecie, u mnie pomidor 3 szt. pęczek szczypiorku i wędlina.
Foremki dokładnie smarujemy olejem! to bardzo ważne, inaczej jajko nie wyjdzie z formy.
W dużej patelni nastawiamy wodę, tak, aby zanurzone foremki się nie "utopiły" następnie gotujemy wodę,
Do każdej foremki wybijamy jajo i solimy po wierzchu. Patelnie przykrywamy pokrywą i na małym ogniu gotujemy do ścięcia się białka ok. 3 min.
Wyciągamy wszystkie foremki i powoli wyciągamy jajka, pomagając sobie w razie potrzeby widelcem.
Kładziemy na talerz i zjadamy:)
Ciekawa forma przygotowania jajek - podoba mi się.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńBardzo dziękuję, cieszę się, że się podoba:) Pozdrawiam:)
Usuńo proszę jakie ciekawe!
OdpowiedzUsuńowszem, to efekt chwili:)
UsuńPodoba mi się pomysł!!!Muszę tylko kupić foremki,bo nie mam.Jestem ciekawa miny męża,jak mu zaserwuję takie jajeczka na śniadanie.
OdpowiedzUsuńPolecam ten sposób wykonania:)
Usuń