Przejdź do głównej zawartości

BABECZKA :-)








Dziś było zamówienie na babkę pomarańczową!;)
Niestety nie miałam pomarańczy w domu, a jedynie sok pomarańczowy w kartonie i to zaledwie pół szklanki:( ale udało mi się zrobić z niego tę oto babkę:)
Aby nadać jej odświętnego charakteru " ustroiłam ją w pierzynkę z zaparzanych białek i niebiesko - białych perełek spożywczych:)
A oto przepis:


Babka z piankową pierzynką

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
Margarynę utrzeć  do białości, następnie dodać cukier, po jednym żółtku dalej ucierając. Z białek ubić pianę. Do margaryny i żółtek dodać sok i mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać.

Formę do babek wysmarować olejem i wylać ciasto.
Piec ok 55min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.









Lukier pierzynka
  • 2 białka
  • 1/2 szkl cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka żelatyny
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cukier zalać wrzątkiem (tyle aby zakryć cukier) i zamieszać (nie musi się całkiem rozpuścić), żelatynę zalać wrzątkiem (1/4 szklanki) rozpuścić i wrzącą wlać do białek razem z rozpuszczonym cukrem cały czas ubijając, aż masa zacznie gęstnieć. Masa ma być sztywna i lśniąca. Wykładać łyżką na ciepłą babkę. Rozsmarować do środka dziury.



Gdyby mój kochany synek zechciał zaczekać na konsumpcje choćby godzinkę z tego środka zrobiłoby się ptasie mleczko:) Ale cóż została połowa baki i jest bezpieczna w lodówce:) Niestety tylko do świtu, bo On ją zje!:)

Uwaga!
Jeśli pieczemy babkę w formie bez komina należy zmniejszyć proporcje lukru o połowę (czyli robimy z 1 białka).


Smacznego:)


Komentarze

  1. o rany, ale gruba warstwa lukru!
    pyszna babka. taka wakacyjna, orzeźwiająca!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha, ha, ha:) rzeczywiście gruba, a jaka słodka!:) Udał się ten lukier:) a w środku jest już dziś pianka:)Polecam!:)

      Usuń
  2. Piękna ta czapa z lukru, jak malowana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) ale, już jej nie ma:( wszystko zjedli do ostatniego okruszka... Mała chodzi i jęczy, że coś słodkiego by zjadła:) ha ha

      Usuń
  3. Śliczna babka:) wesołych świąt!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Mam pytanie odnośnie lukru. Interesuje mnie jakiej ilości wrzątku należy użyć do zalania cukru i rozpuszczenia żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis został doprecyzowany :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Dziękuję :) . Na pewno wypróbuję ten przepis. Również pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach,ten lukier - wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia