Przejdź do głównej zawartości

Pizza z patisonem i oliwkami!!!




Mamo co na kolację? Takie pytanie pada z ust mojego syna zawsze kiedy spędzamy rodzinny wieczór we czwórkę:) Gdybym odpowiadała - pizza,  każdego dnia byłby zachwycony:) Tak dobrze jednak to nie ma, ale dziś padły słowa nie ma sprawy i zrobiłam pizzę! 
Niewielki koszt, niewielki wysiłek, wielka "wyżerka"!:) Tak mówi dziś młodzież na jedzonko:)

Pizza miała zaledwie kilka składników: a wyszły dwie jedna koło średnicy 30 cm, druga pieczona była na blaszce piekarnikowej.



Na ciasto:
  • 600g mąki
  • 5dkg drożdży
  • 2 szkl. ciepłej wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodka) 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki oleju

Drożdże rozpuścić  w ciepłej wodzie i wlać do mąki z przyprawami. Wyrobić gładkie ciasto i dodać olej. Wyrobić ponownie i wyrównać powierzchnię. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( kiedy nie ma na to czasu można od razu rozłożyć na blaszce i piec). Ciasto powinno rosnąć ok 30 min.




  




  



 Po tym czasie nakładać uprzednio przygotowane składniki, na które składają się:
  • 1 cebula (duża)
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów (ewentualnie ketchup) ja nie miałam.
  • 1 średni marynowany patison(pokrojony w kostkę)
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1.2 małego słoika czarnych oliwek
  • 20 dkg szynki, baleronu (co chcecie z wędlin)
  • 20 dkg sera żółtego 
  • świeża bazylia

Cebulę pokroić w drobną kostkę i dusić na patelni,kiedy zacznie się rumienić dodać odcedzone pomidory z puszki i chwilę smażyć, na końcu dodać sok z pomidorów i odparować część wody ( nie może być za rzadkie bo zrobi się zakalec z ciasta) lekko przestudzony sos wylać na pizzę i rozsmarować na powierzchni. następnie dodać pokrojonego i lekko odciśniętego patisona i odcedzony groszek konserwowy. Położyć szynkę i pokrojone oliwki. 
Włożyć do pieca nagrzanego do 230 stopni C z termoobiegiem i piec ok. 30 minut. Wyjąć pizzę z pieca i posypać startym na tarce serem żółtym. ponownie włożyć do pieca na 10 min. Podawać gorącą z sosem czosnkowym lub ketchupem:)











Smacznego:)

Komentarze

  1. Pyszna pizza.
    Kawałek z ostatniego zdjęcia porwałabym natychmiast!
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Bierz ile chcesz, dziś szykuje się powtórka... głodomorek się domaga!:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz Szano, jest miły, lecz wstawiłaś do niego link, a prosiłam, żeby tego nie robić:( Przykro mi ale muszę go usunąć. Na przyszłość proszę nie wstawiaj żadnych linków.Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. pizza - uwielbiam, a jeszcze jak jest domowa to też mogłabym ja jeść codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy zdążysz, ale zaraz idę robić kolejną:) zapraszam na degustację:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Wypasiona pizza! Przepyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Pierwszy raz użyłam patisona i rzeczywiście smakował wybornie:)

      Usuń
  6. fajna, kolorowa, idealna na dzisiejszy wiosenny dzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Dzisiejszy dzień jest równie piękny jak wczorajszy:) Miłej niedzieli:)

      Usuń
  7. Wygląda prze-apetycznie!!!! Narobiłaś mi ochoty, robię jutro pizzę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, i mam nadzieję, że się pochwalisz tą pizzą:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia