Dlaczego nie powiedziałam od razu, że chodzi o wątróbkę drobiową...?
Jest wiele osób, które jej nie lubi, tak jak moja córeczka oraz wiele takich, które ją uwielbiają:) Tak jak np. ja:) bo wątróbka a Wątróbka! to wielka różnica!:) Różnica polega przede wszystkim na przygotowaniu i przyrządzeniu. Zapewniam Was, że nawet z niej można we własnym domu za zaledwie o. 7 zł za kg. zrobić wspaniałe i szybkie danie np. na obiad:) W dodatku podać na talerzu jak w dobrej restauracji:)
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 2 jajka
- 1 szkl bułki tartej
- sól
- pieprz do smaku
Wątrobę, oczyścić z błon i śluzu (umyć)
następnie rozdzielić na połówki. Jajka roztrzepać trzepaczką i dodać do
nich wątrobę. Zostawić tak na chwilę, dodać pieprz. Ugotować ziemniaki i utłuc dodając do nich masło.
Pod koniec gotowania ziemniaków nastawić na palniku patelnię, rozgrzać
olej i smażyć obtoczoną w bułce tartej wątrobę z obu stron przez ok 5 min. z każdej (pod przykryciem, bo
będzie pryskać). Usmażoną kłaść do ogrzanego naczynia i przykryć.
Przez
szprycę z końcówką rozetka na talerzu wyciskać zgrabne kleksy o
wielkości orzecha włoskiego, na środek układać wątrobę i ozdobić
ogórkami np. tak jak u mnie:)
A Wy lubicie wątróbkę? Jak ją przyrządzacie? Podzielcie się swoimi opiniami ...
... na lubię, nie lubię wątróbki:)
Smacznego:)
Apetycznie podane :)
OdpowiedzUsuńStarałam się:) Dziękuję:)
UsuńGusta są różne i można to zrozumieć, ale wątróbka jest naprawdę bardzo smaczna :) W moim domu akurat tylko ja ją lubię, ale czasami też eksperymentuję z podrobami. Robiłam np. pasztet z wątróbki i wyszedł bardzo pyszny :)
OdpowiedzUsuńPasztet jest pycha:) Jak wątróbki moja córcia nie cierpi to za to pasztet może jeść na śniadanie na obiad i na kolację:)Ale ja go jeszcze nie robiłam:) Mama to robi profesjonalnie:)
UsuńBardzo lubię wątróbkę jeść, nienawidzę jej smażyć. Dlatego preferuję wątróbkę u mamusi ;) W sumie to narobiłaś mi smaka na taki obiadek!!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą:) Też lubię ją jeść, a co do smażenia, to wspominam je jeszcze na moim sweterku:( Cały dekolt w tłuszczu, dobrze, że dekolt a nie moja twarz:) Ale w smaku była pycha! Raz na jakiś czas się poświęcam i robię wątróbkę:) Dzięki za komentarz:)
UsuńExtra! Dziś próbowałem i są lepsze niż te robione zwyczajnie :D
OdpowiedzUsuń