Przejdź do głównej zawartości

Jedliście już? "Pawie oczko"


Jak obiecałam!  Podaję przepis na "Pawie oczko":)



Przepis na to ciasto jest bardzo prosty i znajdziesz go tutaj, pamiętaj jednak, że wodę gazowaną trzeba zastąpić mlekiem. Z podanej porcji wyjdzie 3 długie wąskie keksówki.
Przygotowane ciasto dzielimy na trzy części do każdej z nich dodajemy:
1.  2 łyżki mąki
2.  2 łyżki kakao
3. 1/4 łyżeczki niebieskiego barwinka (miałam w proszku)+ 3 łyżki mąki


Na wyłożoną papierem do pieczenia (wystarczy sam spód) formę keksówki wylewamy kolejno każdy kolor ciasta zaczynając od jednego końca ku drugiemu cieniutką stróżką. Najlepiej każdy kolor kolejno do wszystkich foremek. Na pierwszy kolor wylewamy kolejny i tak dalej. Ciasto wygląda najpiękniej, gdy czynność tą powtórzymy przynajmniej trzy razy.

Jak u mnie:
1 kolor biały
2 kolor brązowy
3 kolor niebieski
i znów
1 kolor biały
2 kolor brązowy
3 kolor niebieski
i znów
1 kolor biały
2 kolor brązowy
3 kolor niebieski

Bardzo ważne:

Trzeba to robić powoli i cienką stróżką. Nic nie poprawiać, kolory same się rozpłyną podczas rośnięcia ciasta w piekarniku:) 


Smacznego:)

Komentarze

  1. wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piknie :) dziękuję:) Mnie trochę kojarzy się z Kaszubami, ale nie wiem dlaczego:)

      Usuń
  2. Ale fanie wygląda to ciacho;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze tego ciasta, bardzo ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nowość na rynku:) "skromnie" mówiąc mojego autorstwa:)

      Usuń
  4. Nie jadlam, ale szalenie mi sie podoba ten pomysl! Oto, jak zrobic cos ciekawego z calkiem zwyczajnego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jedliśmy, ale jesteśmy pod wrażeniem :):):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Staram się być na "czasie" :)

      Usuń
  7. slicznie wygada,jak namalowane flamastrem.Pieklam kiedys podobne( z innych kolorow) nazywalo sie tulipan...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, też kiedyś takie piekłam, ale tam dodaje się kisiel z tego co pamiętam i ma całkowicie inny smak:)

      Usuń
  8. Bardzo fajne. Pasuje mi na dziecięcą imprezę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak:) dzieci są zachwycone kolorowymi ciastami:)

      Usuń
  9. Cudowne, i jakie oryginalne! Podziwiam! I pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Skusze się go upiec bo wyglada rewelacyjnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie i podziel się swoim "pawim oczkiem" chętnie je zobaczę:)

      Usuń
  11. Witam!
    Placek pięknie wygląda i chętnie bym go upiekła , ale nie rozumiem jaki przepis,pisze że jet tutaj a ja go nie widzę .
    Czy moge dostać dokładny opis przygotaownia ????
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) dokładnie tak jaj napisałam tutaj- czyli musisz kliknąć na ten wyraz i przerzuci Cię na stronę z przepisem. Albo wejdź sobie na przepis mojej zebry i postępuj zgodnie z instrukcją dotyczącą "pawiego oczka" :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  12. Anonimowymaja 13, 2012

    Ciacto jak z baśni! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo!:) Jestem dumna bo sama go wymyśliłam i nadałam mu ta nazwę:) Chyba trafiłam:)Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  13. Niesamowity kolor :D Chyba muszę kupić barwniki spożywcze i się pobawić ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jolu dziękuję za natchnienie! Twoje pawie oczko jest przepiękne..Wygląda jak prawdziwe.. mnie zachciało się tęczy i żywych kolorków... jak miło teraz jeść smaki z dzieciństwa.. Zostawiam Ci namiar na moje przeimaginowane pawie oczko.. http://smakchwili.blox.pl/2012/08/Teczowa-zebra-dodatkowe-kalorie-na-poprawe.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia