Jak obiecałam! Podaję przepis na "Pawie oczko":)
Przepis na to ciasto jest bardzo prosty i znajdziesz go tutaj, pamiętaj jednak, że wodę gazowaną trzeba zastąpić mlekiem. Z podanej porcji wyjdzie 3 długie wąskie keksówki.
Przygotowane ciasto dzielimy na trzy części do każdej z nich dodajemy:
1. 2 łyżki mąki
2. 2 łyżki kakao
3. 1/4 łyżeczki niebieskiego barwinka (miałam w proszku)+ 3 łyżki mąki
Na wyłożoną papierem do pieczenia (wystarczy sam spód) formę keksówki wylewamy kolejno każdy kolor ciasta zaczynając od jednego końca ku drugiemu cieniutką stróżką. Najlepiej każdy kolor kolejno do wszystkich foremek. Na pierwszy kolor wylewamy kolejny i tak dalej. Ciasto wygląda najpiękniej, gdy czynność tą powtórzymy przynajmniej trzy razy.
Jak u mnie:
1 kolor biały
2 kolor brązowy
3 kolor niebieski
i znów
1 kolor biały
2 kolor brązowy
3 kolor niebieski
i znów
1 kolor biały
2 kolor brązowy
3 kolor niebieski
Bardzo ważne:
Trzeba to robić powoli i cienką stróżką. Nic nie poprawiać, kolory same się rozpłyną podczas rośnięcia ciasta w piekarniku:)
Smacznego:)
wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńPiknie :) dziękuję:) Mnie trochę kojarzy się z Kaszubami, ale nie wiem dlaczego:)
UsuńAle fanie wygląda to ciacho;)
OdpowiedzUsuńInaczej prawda?;)
Usuńwygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńStarania nie poszły na marne:)
UsuńPiękne to pawie oczko!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze tego ciasta, bardzo ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTo nowość na rynku:) "skromnie" mówiąc mojego autorstwa:)
UsuńNie jadlam, ale szalenie mi sie podoba ten pomysl! Oto, jak zrobic cos ciekawego z calkiem zwyczajnego ciacha :)
OdpowiedzUsuńDobrze powiedziane:) Dziękuję:)
Usuńnie jedliśmy, ale jesteśmy pod wrażeniem :):):)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Staram się być na "czasie" :)
Usuńslicznie wygada,jak namalowane flamastrem.Pieklam kiedys podobne( z innych kolorow) nazywalo sie tulipan...
OdpowiedzUsuńTak, też kiedyś takie piekłam, ale tam dodaje się kisiel z tego co pamiętam i ma całkowicie inny smak:)
UsuńBardzo fajne. Pasuje mi na dziecięcą imprezę:)
OdpowiedzUsuńO tak:) dzieci są zachwycone kolorowymi ciastami:)
UsuńCudowne, i jakie oryginalne! Podziwiam! I pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń:) dziękuję:)również pozdrawiam:)
UsuńSkusze się go upiec bo wyglada rewelacyjnie:-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie i podziel się swoim "pawim oczkiem" chętnie je zobaczę:)
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńPlacek pięknie wygląda i chętnie bym go upiekła , ale nie rozumiem jaki przepis,pisze że jet tutaj a ja go nie widzę .
Czy moge dostać dokładny opis przygotaownia ????
Pozdrawiam!!!
Witam:) dokładnie tak jaj napisałam tutaj- czyli musisz kliknąć na ten wyraz i przerzuci Cię na stronę z przepisem. Albo wejdź sobie na przepis mojej zebry i postępuj zgodnie z instrukcją dotyczącą "pawiego oczka" :) Pozdrawiam:)
UsuńCiacto jak z baśni! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo!:) Jestem dumna bo sama go wymyśliłam i nadałam mu ta nazwę:) Chyba trafiłam:)Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńNiesamowity kolor :D Chyba muszę kupić barwniki spożywcze i się pobawić ;)
OdpowiedzUsuńJolu dziękuję za natchnienie! Twoje pawie oczko jest przepiękne..Wygląda jak prawdziwe.. mnie zachciało się tęczy i żywych kolorków... jak miło teraz jeść smaki z dzieciństwa.. Zostawiam Ci namiar na moje przeimaginowane pawie oczko.. http://smakchwili.blox.pl/2012/08/Teczowa-zebra-dodatkowe-kalorie-na-poprawe.html
OdpowiedzUsuń