Szukaj na blogu

środa, 7 marca 2012

Klopsy nadziewane jajkiem na twado


.... obiadowa:)
Dziś nie będzie słodko:) raczej ostro... !:)
Moja propozycja na obiad to Klopsiki nadziewane jajkami w mocnym sosie pomidorowym.

Na klopsy:
  • 1/2 kg mięsa karczek, łopatka (zmielić)
  • 2 jajka
  • ok. 3 duże kromki chleba (namoczyć)
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 -3 jajka na twardo
  • 1płaska łyżeczka soli
Szczypior posiekać, chleb namoczyć w wodzie, po nasiąknięciu odcisnąć i dodać do mięsa, jaj surowych,  oraz pozostałe składniki prócz jajek na twardo. Wymieszać na gładką masę. Jajka ugotowane obrać i podzielić na ćwiartki.
Z masy, na ręce formować placki i kłaść na każdym po jednej ćwiartce jajka. Zamykać jajko w masie mięsnej. Każdego kotleta obtoczyć w mące i smażyć na dużej patelni na delikatnym ogniu ok. 15-20 min. Następnie do kotlecików wlać sos i dusić ok 15 min. na średnim ogniu.


Na sos
  • 1/2 litra wody
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup w proszku
  • 4 kulki ziela angielskiego

Wszystkie składniki zagotować .
Do zagęszczenia
  •  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1/4 skl. wody
  • 1/4 szkl. śmietany

Wymieszać w szklance i wlać do gotującego się sosu. Po zgęstnieniu wywar wlać do usmażonych klopsów.
Chwilę pogotować i podawać wedle upodobania z kaszą, ziemniakami itp.







 Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Hej kochana zostaw u mnie adres maila pod konkursem na Tangle Teezer :*

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! obłędne te klopsiki, chętnie bym dzisiaj takie zjadła na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola