Przejdź do głównej zawartości

Klopsy nadziewane jajkiem na twado


.... obiadowa:)
Dziś nie będzie słodko:) raczej ostro... !:)
Moja propozycja na obiad to Klopsiki nadziewane jajkami w mocnym sosie pomidorowym.

Na klopsy:
  • 1/2 kg mięsa karczek, łopatka (zmielić)
  • 2 jajka
  • ok. 3 duże kromki chleba (namoczyć)
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 -3 jajka na twardo
  • 1płaska łyżeczka soli
Szczypior posiekać, chleb namoczyć w wodzie, po nasiąknięciu odcisnąć i dodać do mięsa, jaj surowych,  oraz pozostałe składniki prócz jajek na twardo. Wymieszać na gładką masę. Jajka ugotowane obrać i podzielić na ćwiartki.
Z masy, na ręce formować placki i kłaść na każdym po jednej ćwiartce jajka. Zamykać jajko w masie mięsnej. Każdego kotleta obtoczyć w mące i smażyć na dużej patelni na delikatnym ogniu ok. 15-20 min. Następnie do kotlecików wlać sos i dusić ok 15 min. na średnim ogniu.


Na sos
  • 1/2 litra wody
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup w proszku
  • 4 kulki ziela angielskiego

Wszystkie składniki zagotować .
Do zagęszczenia
  •  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1/4 skl. wody
  • 1/4 szkl. śmietany

Wymieszać w szklance i wlać do gotującego się sosu. Po zgęstnieniu wywar wlać do usmażonych klopsów.
Chwilę pogotować i podawać wedle upodobania z kaszą, ziemniakami itp.







 Smacznego:)

Komentarze

  1. Hej kochana zostaw u mnie adres maila pod konkursem na Tangle Teezer :*

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! obłędne te klopsiki, chętnie bym dzisiaj takie zjadła na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia