Przejdź do głównej zawartości

Mazureczek :)






Robią wszyscy w koło zrobiłam i ja:) 
Nie taki tradycyjny, na kruchym spodzie, bo u mnie za takim nie przepadają:( ale za to wykonałam go na waflu przy okazji jego robienia:)
Wczoraj była babka, ale tak szybko jak ją zrobiłam tak szybko znikła z talerza:) Dobrze!:) Znaczy, że smakowała:)
Dziś weny na nic twórczego nie miałam więc padło na "łatwiznę" czyli wafla! Ale... jak już go robię to zwykle dwa:) więc takie też podam proporcje poniżej:) W trakcie mieszania składników wpadłam jednak na pomysł, coby tu trochę podekorować sobie z bakalii jakie miałam w szufladzie:) Z tąd  pomysł na mazurka z wafla:) Trochę się jednak napracowałam:) ale warto było:) a tak szczerze mówiąc to miałam świetną zabawę:) Mazurek jest dla mojej Mamy i mojego Taty:) Tak w podziękowaniu za Wszystko:) Pierwszy w moim życiu!:) Uważam że się udał:) 
A Wy jak myślicie?:)

Składniki na 1  andruta i 1 mazurka z wafli:

  • 2 kostki margaryny
  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 opakowania mleka w proszku granulowanego
  • ok. 1/4 szkl mleka 2% ( w razie potrzeby)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
oraz bakalie na mazurka dowolne ilości (fantazja)

Do wysokiego wąskiego garnka włożyć margaryny i nastawić na kuchenkę, dodać cukier i rozpuścić, następnie dodać kakao i zamieszać. Będzie dość rzadkie, dlatego mąkę rozpuścić w odrobinie mleka (dosłownie tylko tyle, żeby mąka się rozluźniła) i wlać do masy. Nie gotować. Zamieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia! Do gorącego roztworu dodać mleko w proszku i ubijać mikserem do jednolitej masy ( może się zdarzyć, że margaryna zacznie się oddzielać od pozostałych składników) należy wówczas powoli ciągle ubijając dodawać mleko 2% i mieszać do uzyskania delikatnej gładkiej masy. Wystudzić całkowicie i smarować wafle składając siedem. 
Pozostałe trzy wykorzystałam do mazurka.

Składniki na mazurka:
  • masa do andruta
  • słoik domowego powidła śliwkowego
  • bakalie
  • 3 wafle
 Pierwszy wafel smarujemy grubo masą do andruta, przykrywamy drugim i smarujemy go grubo gęstym powidłem. Przykrywamy trzecim i smarujemy grubo masą do andruta.
Wafla obkrawamy nadając mu kształt jajka. Obkrojone boki dajemy dzieciom do schrupania:) Nie pogardzą na pewno!:) 

Dekorujemy dowolnymi bakaliami. 

 U mnie były to: rodzynki, słonecznik, orzechy laskowe, kandyzowany ananas, orzech włoski, (zaparzona piana z białek nie podaję ilości, bo u mnie to było "pożyczone" od babeczki :) )





masa do andruta

Smacznego:)



Komentarze

  1. ja czekam do Wielkanocy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do Wielkanocy zrobię jeszcze ze dwa, może trzy:) Pozdrawiam i mam nadzieje podziwiać Twój wypiek:)
      Ps. Następnym razem przedstaw się Anonimie:) Będzie milej:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. A dziękuję za uznanie Milenko:) Pozdrawiam:)
      Ps.musimy koniecznie porozmawiać o tym cieście na makaron:)

      Usuń
  3. dekoracja wymiata , piękna

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Szuflada zrobiła się pusta z bakali (trzeba kupić nowe), a mazurek zjedzony do ostatniego kęsa:) Dziękuję:)

      Usuń
  5. To nie mazurek...to dzieło sztuki :) Pozazdrościć talentu i wyobraźni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz to się zarumieniłam:) To bardzo miłe co napisałaś:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  6. Pięknie udekorowany, aż żal jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ przeciwnie:) Po to był robiony, aby go zjeść:)

      Usuń
  7. cudownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo aldnie sie prezentuje :) Mazureczek :) Mam wafle to moze tez taki zrobie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) hejka Karto_flana !:) Zrób, zrób:) ja niestety nic przez jakiś czas nie zrobię:( Jak na razie to z grypy poszło na oskrzela:( mogę tylko pomarzyć o szaleństwach kuchennych:) I popatrzeć co Wy dobrego upichciłyście:)

      Usuń
  9. pięknie ozdobiony mazurek:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia