Przejdź do głównej zawartości

Muffinki miętowe z pastylkami mietowymi






Moje muffinki miętowe. 

Obiecany przepis dziś podaję:) 



Składniki na 12 sztuk w porywach do 14-stu!:)

Składniki suche:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki mokre:
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 pastylki miętowe w czekoladzie





Składniki mokre zmiksować i dodawać stopniowo wymieszane składniki suche z pokrojoną na drobne kawałki czekoladą.
Masę przelać do wyłożonej papilotkami formy na muffinki, bądź tylko do papilotek, ale wówczas składać po dwie naraz. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 40 minut do suchego patyczka.





Upieczone wystudzone muffiny nadziewać masą budyniową. Jeśli nie macie specjalnej wykrawaczki tak jak ja:( użyjcie do tego celu wykrawaczki do wycinania dziury w jabłku:) Jest nieco cieńsza, ale świetnie się sprawdziła:) ha ha:) Trzeba sobie jakoś radzić. Nadziewajcie muffinki i cieszcie się smakiem mięty i czekolady z pysznym kremem budyniowym:):) :)
Do przybrania zużyłam zaledwie 1 szklankę gotowej więc trudno podać dokładne proporcje. Czasem warto mieć zapasik zamrożony w zamrażarce:)





 Smacznego:) 

Komentarze

  1. Przepis już dodałam do ulubionych :) Bardzo fajny pomysł z tymi pastylkami miętowymi w czekoladzie. Ja zawsze robiłam ciasteczka na bazie miętowych kropli, dzięki za inspirację! A muffiny - pierwsza klasa! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie mięty i czekolady, a pastylki miętowe prawie zawsze mam gdzieś głęboko schowane (żeby nie kusiły), gdyby nie upieczony wczoraj sernik i fura cisteczek pewnie bym teraz robiła muffiny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam:) Jeszcze do tego gorzka kawa i słone paluszki:) Cudowny smak:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. :) dziękuję. Już zostały zjedzone:) i dzieci wołaja o jeszcze, a tyle jeszcze innych smaków chcę wypróbować:)

      Usuń
  4. Uwielbiam połączenie czekolady i mięty :-) Fantastyczne muffiny.

    OdpowiedzUsuń
  5. mięta z czekoladą to chyba moje ulubione połączenie :) śliczne muffinki, na pewno zrobię po diecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) zrób koniecznie:) są pyszne:) ostatnio robiłam je u koleżanki dodałyśmy do nich czekoladę pistacjową:) Podobno pycha, ja nie jadłam:( :)

      Usuń
  6. nie przepadam za miętą ale przepis bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia