Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z czerwonej soczewicy

Propozycja obiadowa:)

Fot. Jolanta Augustyn

Farsz:
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
Fot. Jolanta Augustyn

Wykonanie:
 Sporządzić ciasto według przepisu z linku na ciasto.
Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości. Część zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Resztę zostawić i połączyć ze zmieloną soczewicą, pokrojoną i usmażoną cebulką. Dodać przyprawy i wymieszać. Jeśli potrzeba można dosolić i dopieprzyć. Pierożki im pikantniejsze tym lepsze.
Nakładać farsz na krążki ciasta pierogowego. Zlepiać brzegi.
Zagotować wodę w garnku. Osolić i wrzucać pierogi. Gotować do 2-3 min od wypłynięcia na wierzch.
Podawać gorące okraszone słoninką.

Smacznego :) 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia