Szukaj na blogu

piątek, 9 marca 2012

Pierogi z czerwonej soczewicy

Propozycja obiadowa:)

Fot. Jolanta Augustyn

Farsz:
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
Fot. Jolanta Augustyn

Wykonanie:
 Sporządzić ciasto według przepisu z linku na ciasto.
Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości. Część zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Resztę zostawić i połączyć ze zmieloną soczewicą, pokrojoną i usmażoną cebulką. Dodać przyprawy i wymieszać. Jeśli potrzeba można dosolić i dopieprzyć. Pierożki im pikantniejsze tym lepsze.
Nakładać farsz na krążki ciasta pierogowego. Zlepiać brzegi.
Zagotować wodę w garnku. Osolić i wrzucać pierogi. Gotować do 2-3 min od wypłynięcia na wierzch.
Podawać gorące okraszone słoninką.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola