Propozycja obiadowa:)
Wykonanie:
Sporządzić ciasto według przepisu z linku na ciasto.
Fot. Jolanta Augustyn |
- ciasto na pierogi (1/2 porcji)
- 200g czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula
Fot. Jolanta Augustyn |
Wykonanie:
Sporządzić ciasto według przepisu z linku na ciasto.
Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości. Część zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Resztę zostawić i połączyć ze zmieloną soczewicą, pokrojoną i usmażoną cebulką. Dodać
przyprawy i wymieszać. Jeśli potrzeba można dosolić i dopieprzyć.
Pierożki im pikantniejsze tym lepsze.
Nakładać farsz na krążki ciasta pierogowego. Zlepiać brzegi.
Zagotować wodę w garnku. Osolić i wrzucać pierogi. Gotować do 2-3 min od wypłynięcia na wierzch.
Podawać gorące okraszone słoninką.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,
Jola