Przejdź do głównej zawartości

Świeże jajka... ale czy na pweno? Poradnik




Idą święta "jajeczne"  więc będziemy jajka spożywać pod różnymi postaciami, w ciastach, sałatkach, do przygotowywania  majonezów, chrzanów, pasztetów... itp., itd....


Kilak porad na sprawdzenie świeżości, oraz sposobu obróbki. 


1.  Sprawdzanie świeżości

Świeżość jajek możemy sprawdzić poprzez:
a) włożenie jajka do słoika z wodą - jajko świeże leży na dnie, jajko mniej świeże będzie unosić się jednym końcem ku górze słoja, a jajko nieświeże wypłynie na wierzch.
b) W jajku świeżym żółtko utrzymuje się w całości, białko jest sprężyste i przejrzyste.W jajku nienadającym się do spożycia żółtko rozlewa się, a białko jest rzadkie i mętne.

2. Wybijanie jajek

Jajka należy najpierw wybijać na spodek, gdyż nawet prześwietlone i uznane za świeże mają czasem przykry i stęchły zapach, a jedno takie jajko może zepsuć całe ciasto lub potrawę. Świeże jajka są w zasadzie bezwonne.

3. Gotowanie bez niespodzianek

Jajka przeznaczone do gotowania, a przechowywane w lodówce należy wyjąć na co najmniej 10 min. przed włożeniem do wrzątku. W przeciwnym razie popękają.


Źródło: 
J. Kłossowska Smacznie i zdrowo od rana do wieczora. Wydawnictwo Spółdzielcze. Warszawa 1985

Z tą wiedzą może unikniemy niemiłych niespodzianek:)

Mam nadzieję, że przynajmniej kilku osobom ten post się przyda:)

A jeśli tak, napiszcie mi o tym w komentarzu. Będzie mi bardzo miło:)


Komentarze

  1. Przyda się i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Miło mi, że się przyda, sama z tego często korzystam:) Pozdrawiam Milenko:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia