Idą święta "jajeczne" więc będziemy jajka spożywać pod różnymi postaciami, w ciastach, sałatkach, do przygotowywania majonezów, chrzanów, pasztetów... itp., itd....
Kilak porad na sprawdzenie świeżości, oraz sposobu obróbki.
1. Sprawdzanie świeżości
Świeżość jajek możemy sprawdzić poprzez:
a) włożenie jajka do słoika z wodą - jajko świeże leży na dnie, jajko mniej świeże będzie unosić się jednym końcem ku górze słoja, a jajko nieświeże wypłynie na wierzch.
b) W jajku świeżym żółtko utrzymuje się w całości, białko jest sprężyste i przejrzyste.W jajku nienadającym się do spożycia żółtko rozlewa się, a białko jest rzadkie i mętne.
2. Wybijanie jajek
Jajka należy najpierw wybijać na spodek, gdyż nawet prześwietlone i uznane za świeże mają czasem przykry i stęchły zapach, a jedno takie jajko może zepsuć całe ciasto lub potrawę. Świeże jajka są w zasadzie bezwonne.
3. Gotowanie bez niespodzianek
Jajka przeznaczone do gotowania, a przechowywane w lodówce należy wyjąć na co najmniej 10 min. przed włożeniem do wrzątku. W przeciwnym razie popękają.
Źródło:
J. Kłossowska Smacznie i zdrowo od rana do wieczora. Wydawnictwo Spółdzielcze. Warszawa 1985
Z tą wiedzą może unikniemy niemiłych niespodzianek:)
Mam nadzieję, że przynajmniej kilku osobom ten post się przyda:)
A jeśli tak, napiszcie mi o tym w komentarzu. Będzie mi bardzo miło:)
Przyda się i to bardzo :)
OdpowiedzUsuń:) Miło mi, że się przyda, sama z tego często korzystam:) Pozdrawiam Milenko:)
Usuń