Tort orzechowo - kawowy - Gołąbek ♥
Przepis:
Tortownica średnicy 28 cm
Na trzy placki potrzebujemy:
- 30 łyżek orzechów włoskich zmielonych
- 12 jaj
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 łyżek bułki tartej
- 12 łyżek cukru
Ubić białka dodać cukier i nadal ubijać, dodać żółtka, wyłączyć mikser i dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Wylać na trzy tortownice i upiec w temp. 180 stopni C przez ok. 40 min.
Na masę kawową:
- 1 litr mleka
- 10 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 7 -8 mąki ziemniaczanej
Ugotować gęsty budyń i wystudzić.
5 czubatych łyżek kawy rozpuszczalnej zalać 1/4 szkl. gorącej wody i wystudzić.
2 kostki masła utrzeć na pulchną masę. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu, następnie wystudzoną kawę. Dokładnie wymieszać. Można dodać spirytus, albo wódkę.
Upieczone placki orzechowe wystudzić i skropić suto ponczem przygotowanym wedle:
1 torebka herbaty Earl Gray zalać 1/2 szkl wrzątku i osłodzić 5-cioma łyżkami cukru. Wystudzić.
Do ponczu również można dodać spirytus na tą ilość ok 1 kieliszek:)
:
Na białą masę potrzeba będzie:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 /4 szkl wody (wrzątek)
Białko utrzeć z cukrem na gładko dodać rozpuszczoną gorącą żelatynę i miksować, aż zgęstnieje. ok 10 minut.
Nakładać na pokryty masą kawową tort ( jest bardzo gęsta i wylewając ją na środek rozsmarowujemy na boki oblewając delikatnie brzegi tortu ale nie do końca (widać na zdjęciach) :)
Na płotki i gołębia:
2 tabliczki gorzkiej czekolady minimum 60% kakao.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do rękawa cukierniczego, odciąć rożek i na papierze pergaminowym malować płotki, gołębia.
Po dokładnym schłodzeniu w lodówce odklejać od papieru i nakładać na tort.
Podoba Wam się ta moja twórczość chwili? Czekam na Wasze komentarze:) Jeśli cokolwiek będzie dla Was nie jasne pytajcie:) Chętnie odpowiem na Wasze pytania.
Smacznego:)
ale ładny!
OdpowiedzUsuńStarałam się! Wymagający solenizant mi się "trafił" :) ale się podobał:) więc ok:)
Usuńurocza ta twórczość chwili!:)
OdpowiedzUsuńJa to już tak mam:) długo długo nie mogę wymyślić i nagle błyskawica! wpada myśl i do dzieła:) dzięki:)
UsuńPiękny! Ma w sobie jakąś magię, przez te krateczki z czekolady, tą biel... jest śliczny i napewno pyszny! Najlepszego dla Taty!
OdpowiedzUsuńW imieniu Tatusia bardzo dziękuję:) Ta biała masa smakowała jak ptasie mleczko:) To najlepsze!:) Przypadki są czasem zachwycająco smaczne :) Magia mówisz... :) Tak!:)
Usuńpłotki są przepiękne
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Proste jak "drut" do wykonania:) a pierwszy raz robiłam:) Muszę częściej:)
UsuńPięknie się prezentuje !
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję:) Wysiłek się opłacił:)
Usuńpiękny! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję starałam się:)
Usuńśliczny;) podobaja mi się te krateczki czekoladowe ;)
OdpowiedzUsuńMnie też:) a jak prosto się je robi:) Do dzieła:)
Usuń