Przejdź do głównej zawartości

Czekoladki...








Uwielbiamy z mężem czekoladę w połączeniu ze słonymi paluszkami. Do tej pory, kiedy zasiadaliśmy do oglądania telewizji na stole przed nami leżały paluszki i czekolada. Każde osobno. Jedzone natomiast były jednocześnie. Smak słodkiej mlecznej czekolady w połączeniu ze słonym paluszkiem to "niebo w gębie".

Kilka razy zastanawiałam się, czy nie można by było zrobić np. słonych paluszków w czekoladzie. Podobno gdzieś takie są, ja się nie spotkałam. Mogłabym je sama zrobić, ale wymyśliłam czekoladki. Były bardzo smaczne!:)

Do zrobienia 9 szt. wielkości magdalenki (ciastko) potrzeba:
  • 1 tabliczkę dobrej jakości czekolady mlecznej 
  • 1 garść słonych paluszków

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie jeszcze ciepłą  wlać do foremki na magdalenki. Paluszki połamać na kawałki i dodać do czekolady lekko wciskając do środka. Na koniec można poukładać paluszki jeden koło drugiego tworząc  podstawę. Gotowe wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie wyjąc z lodówki i odłączyć od foremki.










Smacznego!:)

Komentarze

  1. Świetne! Faktycznie, słodko - słono połączenie jest fantastyczne. Robiłam słodko - słone batoniki czekoladowe wg Nigelli, polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście są rewelacyjne!:) I chrupiące:)

      Usuń
  2. Cudnie muszą smkaować Wasze czeko-luszki;) Wspaniałe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Nigdy bym na to nie wpadła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Polecam inne moje czekoladki...I nie tylko:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Czekolada i słone paluszki? Czemu, by nie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Foremke do magdalenek mam juz dlugo, ale na taki pomysl nie wpadlam...wyglada niezwykle kusząco i chyba zaraz sprawdze, czy mam czekolade...pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dziękuję, a czekoladki paluszki polecam!:)

      Usuń
  6. Proste a jakie cudownie kuszące! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście proste, a jakie pyszne. Można też w gorzkiej czekoladzie je zamoczyć, ale wyjdzie inny smak:)

      Usuń
  7. Czekoladki bardzo oryginalne Jolu, nie próbowałam jeszcze takich smaków, muszę wypróbować, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Samantho!:) Dobra czekolada + dobre paluszki = pyszne jedzonko:)

      Usuń
  8. No rewelacja pomysł! Że też nigdy na to nie wpadłam, ja też uwielbiam połączenie paluszków i czekolady, jest bezbłędne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Nie zaszkodzi spróbować i podzielić się wrażeniami!:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Uwielbiam słodko-słone... to mogę jedną? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale nie tym razem:) Niestety ani jedna się nie ostała:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. też uwielbiam! jeszcze jak czekolada jest płynna, i można w niej nurzyć paluszki, o rety! to ja wtedy się cieszę. i to jak nie wiem, co!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiego sposobu nie próbowałam :) Ale oczywiście spróbuję:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  11. Czekoladowe muszelki :) fajny pomysł z tymi paluszkami

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajne, jeszcze nigdy nie próbowałam paluszków z czekoladą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie spróbuj. Nie pożałujesz:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Przydalyby mi sie takie foremki. Z checia upieklabym ciasteczka.Mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremki możesz zakupić w sklepie SzefKuchni.pl:) Nie sa tanie, ale warte swojej ceny!:) Naprawdę polecam. Ciastka, czekoladki wychodzą wspaniale:)

      Usuń
  14. świetny pomysł jak wykorzystać formy do magdalenek:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia