Przejdź do głównej zawartości

Nie taki diabeł straszny:) A jaki pyszny...mmm:)

Moje pierwsze czekoladki!
Były wyśmienite
Fot. J. Augustyn
  
  



Foremkę, którą widzicie na zdjęciu wygrałam w konkursie u Kingi! Bardzo bardzo dziękuję:)
To już druga rzecz jaką mogłam zrobić w tej foremce. Pierwszy raz robiłam galaretki. Wczoraj postanowiłam wykorzystać napoczętą przez dzieci czekoladę i ugryzionego przez córkę baranka z białej czekolady:)  

Z foremki wychodzi 15 czekoladek, potrzebne na to było ok:
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  •  1 średni baranek z białej czekolady, lub 1/2 tabliczki
  •  2 łyżki ryżu preparowanego 
  • odrobina oleju do wysmarowania foremki
Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Czekolady każdą osobno rozpuścić nad parą wodną w osobnych naczynkach, mogą to być filiżanki, płynne wlewać do wgłębień po 1/2 łyżeczki od herbaty. Wsypać po kilka ziaren ryżu i delikatnie wgnieść w czekoladę, Następnie kolejna łyżeczka czekolady, Można mieszać kolory, lub dać w jednym. Znów wsypać ryżu i wylać ostatnią warstwę czekolady na równi z foremką. Zostawić do zastygnięcia.

Fot. J. Augustyn
Takie czekoladki to fantastyczny pomysł na prezent. Z jednej czekolady wyjdzie nam ok 20 czekoladek, co będzie nas kosztować ok. 4 zł.:) 
Pomyślcie, ile kosztowałyby w sklepie? Czekolada gorzka u mnie miała 70% kakao. Sami wiecie, że im wyższy procent kakao w czekoladzie tym jest lepsza, ona się po prostu rozpływała w ustach:)



Fot. J. Augustyn
Fot. J. Augustyn


Fot. J. Augustyn

Może nie są idealne, ale dojdę do wprawy:) I to bardzo szybko:) 
A ! do zdjęć załapało się tylko tyle czekoladek:)

 Smacznego:)


Komentarze

  1. nie muszą być idealne! wyglądają tak ślicznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) dziś będzie powtórka, ale może z jakimś innym nadzieniem:) Jedna foremka to dla moich "głodomorków" mało:) Kupiłam dwie czekolady:)

      Usuń
  2. Cudne są! Ja mam foremkę, ale nigdy nie robiłam jeszcze pralinek.
    Pozdrawiam,.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana to bardzo proste więc do dzieła, zaskocz swoich bliskich!:) Będą zachwyceni:)

      Usuń
  3. Oj domowe pralinki chodzą za mną już od jakiegoś czasu, ale skoro piszesz, że to takie proste to może w końcu odważę się wyjąć foremkę z zakamarków szuflady...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że proste:) Też myślałam, że to "kupa" roboty ale poszło szybko i sprawnie:) Zrób koniecznie:)

      Usuń
  4. Nie opowiadaj mi tu, że Twoje czekoladki nie mają idealnego wyglądu!!! Pięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) To były moje pierwsze:) Ale w lodówce już się chłodzą kolejne:) Z wkładką:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Piękne! Zjadłabym sobie kilka;) Pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej już widzę jakie muszą być pyszne, a jeszcze z ryżem, pewnie wyśmienite, z chęcią bym zjadła wszystkie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety było mało i wszystkie zostały zjedzone w mgnieniu oka:) Ale następnym razem zapraszam:)

      Usuń
  7. Jak dla mnie są idealne :-)
    Małe słodkie cudeńka!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja chce taka czekoladke!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyglądają!!!!! Pyszne te cuda muszą być ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samantho, Arven, Aga, Duri! Dziękuję bardzo:)

      Usuń
  10. Ależ smakowite muszą być te czekoladki. Proszę o kilka :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niema:( wszystko zjedli! Następnym razem:) Dzięki za komentarzyk:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Bardzo mi się podobają Twoje czekoladki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Od dawna "poluję" na taką foremkę. Pomysł wyrobu domowych czekoladek jest świetny. A Twoje czekoladki są bardzo profesjonalne - naprawdę! Śliczne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia