Szukaj na blogu

piątek, 27 kwietnia 2012

Szpinak w roli głównej

Fot. J. Augustyn






Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Składniki:
250 g makaronu rurki
200g makaronu muszelki
500 g szpinaku (mrożony rozdrobniony)
300 g szynki drobiowej (może być konserwowa)
7 ząbków czosnku
1/2 kostki masła
10 plastrów sera żółtego
sos w torebce cztery sery Winiary
1 szklanka mleka
sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować al dente. Można każdy z osobna, albo zacząć od rurek i po dwóch minutach wrzucić muszelki. Gotować ok. 9 minut w sumie. Odcedzić i przepłukać zimną wodą. Wsypać do naczynia żaroodpornego. Mocno oprószyć pieprzem i odrobiną soli i wymieszać.

Szynkę pokroić w drobne paseczki długości ok. 5 cm. usmażyć do zrumienienia na połowie masła.  Przełożyć na makaron.

Czosnek obrać i rozdrobnić wyciskając przez praskę. Rozgrzać patelnię z połową masła i przesmażyć czosnek, kiedy ładnie lekko się zrumieni dodać szpinak (zamrożony)  i rozmrozić. Doprowadzić do odparowania wody. Zdjąć z ognia.
Szpinak kładziemy łyżką na szynce i rozprowadzamy na całej powierzchni.
Sos cztery sery rozprowadzamy w 1 szklance wody następnie dodajemy 1/2 szkl. mleka i mieszamy. Zalewamy zapiekankę.
Plasterki sera kroimy na pół i robimy ruloniki, wtykamy  je w szpinak .

Zapiekamy 35 minut bez przykrycia w 200 stopniach C. 

Fot. J. Augustyn





Podajemy gorące. Do tej zapiekanki nic więcej nie trzeba dodawać. Jest tak aromatyczna, że nawet najwybredniejsi ją pokochają.

2 komentarze:

  1. Pyszna zapiekanka! I bardzo apetyczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanka wyśmienicie smakuje, przyznam, że nie myślałam, że wyjdzie tak smaczna!:) Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola