Szukaj na blogu

wtorek, 17 kwietnia 2012

Zupa ogórkowa bez zabielania

Fot. J. Augustyn




Zupa ogórkowa


4 litry wody
1 kość rosołowa
1 marchewka
1 cebula
6 ogórków kiszonych + woda z ogórków
2 łyżeczki przyprawy do zup w proszku
koperek
10 łyżek ryżu

Na wodzie gotujemy kość (ok. 1/2 godziny), dodajemy przyprawę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do rosołu, następnie ryż i gotujemy do miękkości marchewki. Dolewamy wodę z ogórków i zagotowujemy. Gotujemy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku. Całość powinna zająć Wam ok 1 i 1/2  godziny.

Zupa smaczna nawet na zimno, prosto z chochelki najlepsza!:)



Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. ogórkowa, dobra rzecz :D Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam ogórkowej! Wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mega kwaśna, a raczej była wczoraj:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Mój niestety nie przepada za zupami:( no chyba, że jest z samego mięsa:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Chętnie bym zjadła ogórkową. Lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a co z cebulą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm... no faktycznie nie jest napisane :) Zastanawiam się, czy ten komentarz napisała osoba która pierwszy raz gotuje zupę, czy też taka, która lubi wbijać szpileczki i lepiej się przez to czuje :)
      1. Tej pierwszej odpowiadam: obieramy z łupy, wrzucamy do garnka i gotujemy z pozostałymi składnikami.
      2. Tej drugiej można zrobić to co powyżej napisałam, albo położyć obok garnka i tylko na nią patrzeć.

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola