Przejdź do głównej zawartości

Koktail miętowo-truskawkowy z kwaśnym mlekiem

Fot. J. Augustyn


 Ten drink to trochę wspomnienie z dzieciństwa. Pisze trochę, bo takiego nigdy nie piłam, a wspomnienie mam kwaśnego mleka, którego nie piłam dobrych kilka lat:) Wymyśliłam go, trochę przez zbyt dużą ilość mięty, jaka miałam w domu. Napój miętowo - cytrynowy już był, mięta w słoiczku zasypana cukrem też już jest, więc skoro miałam i truskawki i kwaśne mleko postanowiłam zrobić rodzince drinka. Właściwie to robił go blender:) Ja go tylko trzymałam:)

Fot. J. Augustyn

 Do przygotowania 1/2 litra takiej pyszności potrzebujemy:

  • 300 g truskawek
  • 2 szkl kwaśnego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 pęczek świeżej mięty
Truskawki płuczemy i usuwamy szypułki. Następnie wkładamy do wysokiego naczynia i dodajemy cukier i kwaśne mleko (zamiast niego możecie użyć jogurtu lub kefiru). Dokładnie miksujemy. Dodajemy stopniowo mięte (same listki) i miksujemy. Napój powinien być dość gęsty. Pijemy mocno schłodzone i ozdobione truskawka i listkami mięty:)



Fot. J. Augustyn






Na tym zdjęciu widać dwa kieliszki. W jednym jest napój truskawkowo - miętowy, a w tym mniejszym inny:) Ale o tym może w kolejnym poście:)


Smacznego:)

Komentarze

  1. Ale pięknie wyglądają! Szczególnie w tych kieliszkach, z truskaweczką:) Aż mnie naszła ochota na ten truskawkowo miętowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc częstuj się, a najlepiej zrób:) Kwaśne mleko możesz zastąpić jogurtem, albo kefirem:)

      Usuń
  2. Doskonały koktajl, świeży i zdrowy !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sam raz na upały:) Dziękuję Samantho:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Jaki fajny! Ja chcę troszkę!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, ale Ty masz fajne pomysły! I jakie gustowne kieliszki! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) Kieliszki są do szampana(te dłuższe) Maja w rzeczywistości ok 45 cm:) Robią wrażenie, ale też sieją postrach, bo są bardzo kruche:)

      Usuń
  5. Anonimowymaja 29, 2012

    U mnie brat (6) i siostra (13) zajadali się wręcz tymi pierogami :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia