Przejdź do głównej zawartości

Orzeszki - niezawodny przepis

Fot. J. Augustyn




Ciasto:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec skorupki w specjalnej foremce do orzeszków.

Masa:

  • 250 ml mleka
  • 40 dkg orzechów włoskich (zmielonych)
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 kostka masła

Mleko zagotować i zaparzyć w nim orzechy. Poczekać, aż masa się wystudzi. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę i dodawać po łyżce masy orzechowej. Utrzeć na puch.

Napełniać skorupki i zlepiać po dwie. Można smarować brzegi i obtaczać w orzechach lub kokosie.
U mnie nie były specjalnie smarowane, a nakładałam odrobinę więcej masy w rezultacie czego wypłynęła poza brzegi. Takie orzeszki toczyłam w kokosie. Mają delikatny brzeg.

Orzeszki wyśmienite na dziecięce przyjęcia, na wesela, komunie!
Po prostu pycha!

Smacznego:)

Komentarze

  1. taaak, zapisuję! mam taką patelnię u rodziców, muszę zrobić, koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam to super - pyszne ciasteczka na każda okazję!:)

      Usuń
  2. urocze słodkie orzeszki

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam ten przepis i potwierdzam, jest super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowymaja 13, 2012

    Hmmm, smak dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Same smakowitości dzisiaj Jolu u Ciebie, póżniej się odezwę, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Samantho:) Ja nadal cierpliwie czekam na wyniki:) Dobrze, ze mam internet w tel.:) Miło sie czyta takie komentarze:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  7. Mmm... najlepsze na świecie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście żadne inne ciasteczka nie są im równe:)

      Usuń
  8. Najsmaczniejsze drobiazgi na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię te orzeszki, wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wiele kremów do orzeszków, ale ten jest najlepszy!:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. mój smak dzieciństwa :) uwielbiam je

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Wygląda smakowicie i pięknie:)





    Modnisia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Będę robić orzeszki po raz pierwszy. Niestety nie posiadam specjalnej formy do nich i dlatego będę robić w metalowych foremkach i piec w piekarniku. Jestem laikiem, więc stąd moje pytania.. na ile stopni najlepiej nastawić piekarnik i mniej więcej ile czasu je piec? Wyglądają przepysznie dlatego strasznie nie chcę czegoś popsuć (: Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia