Przejdź do głównej zawartości

Placek z rabarbarem

Fot. J. Augustyn





Przepis i wykonanie mojej mamy.

Rewelacyjny w smaku, bardzo delikatny, należący do ciast błyskawicznie znikających  z talerza!:)




Placek z rabarbarem

Składniki:
  • 1 i 3/4 szkl. mąki
  • 5 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. olej
  • 1 kg rabarbaru
  • 1/4 szkl. wody

Wykonanie:


Rabarbar obciąć z liści dokładnie umyć i usunąć błonkę. Pokroić w 2 cm. paski. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka. Następnie dodać olej i wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na przygotowana blaszkę do pieczenia. Do ciasta wcisnąć rabarbar. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. przez 60 min. 

Lekko ciepły posypać cukrem pudrem.




Fot. J. Augustyn


Smacznego:)

Komentarze

  1. Ten rabarbar...pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pycha pycha:) Ja bardzo lubię, a jak byłam dzieckiem jadłam taki maczany w cukrze:)

      Usuń
  2. Takie ciasta są najlepsze! Pozdrowienia dla Mamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Ewuś:) Mama śledzi bloga więc sama przeczytała Twoje pozdrowienia:)Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. smakowity, lubię takie ciacha

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taki przepyszny placek na pewno bym się skusiła !

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznosci, slicznie wyglada na tych slajdach- pewnie super smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem:) zniknął w godzinę:) Pychunia:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia