Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z jagodowym sosem i śmietanką

Naleśniki to jedzonko dla malucha i dużego zucha:)
Zrymowało mi się:)






Co zrobić z jagodami, kiedy nie ma się czasu przygotować przetworów, ba! nawet ciasta:(
Proponuję naleśniki z sosem jagodowym.
Szybkie, łatwe i bardzo pyszne!:)
W dodatku bez użycia mleka do ciasta... nie pytajcie czemu:) lodówka pustkami świeciła dziś rano, a jedyne co w niej było to sałata i jajka:) Tak więc podaje składniki i sposób wykonania tego pysznego śniadanka:)



Na ciasto:
  • 1 litr wody
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. oleju
  • mąki ile zabierze (ciasto ma być geste, ale luźno spływające z chochelki)

Na nadzienie
  • 1 litr jagód
  • 1/2 szkl wody
  • 10 dkg cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej



Dekoracja
  • kwaśna gęsta śmietana 18%
  • sos jagodowy
  • cukier puder

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy średnio grube  naleśniczki. Układamy jeden na drugim o całkowitego wysmażenia ciasta.
Nakładamy po jednym na talerze i na połowie polewamy sos. Składamy. powtarzamy czynność z połowa naleśnika. Nakładamy drugiego i robimy analogicznie. Naleśniki powinny zachodzić na siebie. Polewamy sosem i śmietanką. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Komentarze

  1. naleśniki bez mleka? Twoje wyglądają super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Są troszkę twardsze niż te z mlekiem, ale całkiem niezłe:)

      Usuń
  2. Kochana, chyba zaraz zacznę smażyć naleśniki! Twoje takie apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jolus, takie nalesniki o kazdej porze bym zjadla z najwiekszą ochotą, tylko, ze jagod u nas jak na lekarstwo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas sś i to nawet w tym roku mam ich sporo. Oczywiście kupiłam, bo na jagody chodzić nie bardzo lubię:)Możesz je zrobić z innymi owocami:)

      Usuń
  4. ..mmmm... Wyglądają pysznie pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniammmm ale smakowicie wyglądają i do tego jakie puszyste!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są świetne na śniadanie, na obiad, na kolacje i oczywiście na deser:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. nalesników nikt nie odmówi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje u mnie mogłyby byc na śniadanie, obiad i na kolację:)

      Usuń
  7. tak dawno ich nie jadłam, dobrze że tu dzisiaj zaglądnęłam - zrobię sobie na kolacje!! oczywiście z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:) Ja moje smażę na patelni teflonowej:) Polecam:)

      Usuń
  8. ja jestem maluch ;D 155 wzrostu więc to chyba wyjaśnia moją miłość do naleśników!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ja mam trochę więcej, ale też je uwielbiam:) mój 15 letni syn ponad 170 i też więc jak sama widzisz są dla każdego:) Aha, Wiki też je uwielbia jest niższa od Ciebie;):)

      Usuń
  9. Oj lizać lizać! ;) A jakie cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  10. palce lizać aż po same łokcie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda obłędnie!!!! ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia