Przejdź do głównej zawartości

Ryż z miesem na ostro i sałatką z kapusty pekińskiej

Uwielbiam!:)

Ryż...
Na słodko?
Na słono?
i tak i tak!

Najbardziej lubię na ostro i to w tym daniu. Nie umiem znaleźć mu nazwy:) Ale mówiąc prosto bez zbędnych udziwnień to ryż z kurczakiem w ostrych przyprawach i sałatka z kapusty pekińskiej.









 Danie dla 4  dorosłych osób:


Ryż:

  • 400 g ryżu w torebkach
Ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Sałatka:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki majonezu Winiary
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki musztardy 
  • 2 łyżki octu
  • cukier do smaku
  • bazylia 
  • tymianek
  • oregano

Kapustę poszatkować, zetrzeć jabłko i marchew. Pozostałe składniki wymieszać i zalać sałatkę. Zamieszać.


Mięso:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Przyprawy do mięsa:
  • sól, pieprz, 
  • 1 czubata łyżeczka carry
  • 2 imbiru w proszku
  • 1 kurkumy
  • szczypta papryczki ostrej mielonej
  • 2 ząbki czosnku


Mięso wypłukać i pokroić na drobne kawałki. Podsmażyć z wyciśniętym czosnkiem na oliwie ok. 10 min. dodać przyprawy i dusić na małym ogniu do całkowitego zmiękczenia mięsa. 





Na talerzach rozkładamy sałatkę.  Musimy ją rozprowadzić na około talerza. Następnie wykładamy ryż rozprowadzając go jak sałatkę zostawiając w środku miejsce na mięso. Podajemy gorące.




Smacznego:)

Komentarze

  1. Przepięknie wygląda! Tak podane i tak pyszne mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po takim jedzeniu życie na pewno nabierze smaku;) wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. slicznie wyglada i chetnie skosztuje, co prawda u mnie tez dzis ryz ale w przyszlym tygodniu koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze polecam! Wspaniałe danie:) Różnorodność smaków, a wspaniale się łączą:)

      Usuń
  4. Pięknie i kolorowo na talerzu, serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie kolorowe najlepiej smakuje:) Piękny obiadek! Super podany na talerzu, na pewno jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego naj Jolu :* samych kulinarnych sukcesów

    OdpowiedzUsuń
  7. podoba mi się, bo smacznie i szybko. Chyba dziś zrobię

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia