Przejdź do głównej zawartości

Dżem jabłkowo - miętowy



 

Jabłek u nas w tym roku sporo...
Szarlotki, ryż z jabłkami, naleśniki...
Dżemy...

Dziś o nich będzie mowa:)

Dżem jabłkowo - miętowy

Na taką ilość słoiczków jakie widzicie poniżej potrzeba będzie
  • 3 kg. jabłek
  • 2 garście świeżej lub mrożonej mięty drobno pokrojonej
  • 0.7 kg cukru
  • 1 żelfiks 
Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na drobne kawałki, dodać miętę i zagotować na wolnym ogniu. Dosypać żelfiks, i na końcu cukier. Zagotować i rozlać do słoików i zakręcać gorące. pasteryzować 15 min. od zagotowania.





Smacznego:)

Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł ,jeszcze z miętą nie robiłam jabłek ,super przepis nie mam co prawda jabłek z sadu ale zrobię z pewnością bo uwielbiam miętę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jabłka z bazaru też się nadadzą:) Idealne będą papierówki:)

      Usuń
  2. Pycha! Za przetwory wezmę się za rok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, po co czekać cały rok ;) Szczyt sezonu jabłkowego przypada na początek jesieni, a dżemik jabłkowy z miętą wygląda tak kusząco, że na pewno parę słoików wyląduje w mojej spiżarni :)

      Usuń
    2. Agatko:) Tomek ma rację:) dżemik wychodzi wspaniały:) Polecam po co czekać rok na taki smak:)

      Usuń
  3. Podoba mi się ten dodatek mięty. Chętnie wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten posmak mięty jest wyczuwalny? ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem:) Smakuje jak sok jabłkowo miętowy:)

      Usuń
  5. Świetny pomysł! Chętnie spróbuję - mięta z jabłkiem to u nas połączenie numer 1 :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. hm. ja nie lubię akuart połączenia jabłko-mieta, ale to dlatego ze nie lubię mięty.;p
    natomiast wszystkie jabłkowe przetwory: kompoty, dżemiki, musiki mogę wsuwać słoikami ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martynko spróbuj więc innego:) Wkrótce inne połączenie jabłka i... niespodzianka:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Dżemik wygląda bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję przepis !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia