Przejdź do głównej zawartości

Robi furore - z cukinią i orzechami wloskimi


Pojawił się i znikł:( ale już jest z powrotem i będzie :) 
Korzystajcie z niego, bo warto!
Samantho dziękuję:)


Ciasto z cukinii i orzechów włoskich ...

Spokojnie można zrobić z niego wspaniały tort cukiniowy!

Inspiracja zaczerpnięta od Samanthy z bloga kulinarnyblogsamanthy



 Przepis zmieniony


Składniki:

  • 2 szklanki startej na grubych oczkach obranej cukinii
  • 3 jajka
  • 1 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 1/2 szkl orzechów włoskich (zmielonych)

Do przybrania:

  • Gotowa biała polewa czekoladowa
  • Słupki migdałowe
  • Pestki dyni



Jajka, cukry i olej zmiksować na pulchna masę. Orzechy, mąkę i sodę wymieszać. Dodać po łyżce na przemian z odciśniętą cukinią. Wymieszać i przelać do tortownicy 21-22 cm. Piec w temp. 180 stopni C przez ok. 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło. Wyjąc z piekarnika i po 10 min. wyłożyć ciasto na deseczkę. Po wystudzeniu ciasta rozpuścić polewę i polać na ciasto. Posypać pestkami dyni i słupkami migdałów. 

Moje ciasto znikło, zanim zdążyło ostygnąć. Smak jest niesamowity. Nawet nie przypuszczałam, ze cukinia w cieście może tak smakować. Rewelacja!:)

Robiłam już kiedyś ciasteczka z marchewką, też były rewelacyjne:)
Smacznego:)

Komentarze

  1. tyle razy była już marchewka więc kolej na cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja z marchewka to tylko ciasteczka piekłam:) Ciasta jeszcze nie:) Za to to jest na prawdę pycha!

      Usuń
  2. ciasto wygląda przepysznie! Z cukinią? Hmmm... Muszę kiedyś wypróbować... pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo ciasto jest wyjątkowe, smak nieporównywalny do żadnego innego ciasta:) Dziękuję za komentarz:)

      Usuń
  3. próbowałam do tej pory tylko marchewki w ciastach. cukinia będzie następna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest mi miło, że skorzystałaś z mojego przepisu i cieszę się, że smakowało ! Twoje wygląda bajecznie, otulone migdałami :) Piękne !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No kochana mam u Ciebie co najmniej jeden jeszcze do wypróbowani:) Jeśli go zrobię, nie omieszkam poinformować Ciebie i innych o tym:) Twój blog jest godny polecenia!:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię ciasto cukiniowe. A orzechami to już musi być full wypas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest full wypas, choć oryginał chyba bardziej:) Dziekuje za odwiedziny Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Ja robię czekoladowe z cukinią, zajadamy się nim bez opamiętania, smakuje obłędnie! Twoje jak z przepisu od Samanthy - musi być pyszne i wygląda faktycznie jak tort! Super ciacho;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa:) To ja następne zrobię z czekoladą:) Dziękuje kochana, już Ty wiesz za co:)

      Usuń
  7. Och, uwielbiam ciasta cukiniowe! Z orzechami jest przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto z cukinia tego jeszcze nie było;D
    pomysł ciekawy! zapisany do wykonania!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Polecam:) Brzmi skomplikowanie, ale w rezultacie jest bardzo łatwe do wykonania:)

      Usuń
  9. A mnie właśnie dotychczasowe cukiniowe średnio smakowały...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie wypróbuj ten:) Nie rozczarujesz się:) Orzechy robią tu robotę!:)

      Usuń
  10. Piekłam ostatnio czekoladowe z cukinią, ale takiego jeszcze nie jadłam, świetnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. więc pora to zmienić:) Zapraszam do wypróbowania mojej wersji:)

      Usuń
  11. Pani Jolu, jeszcze nie korzystała z Pani przepisów, ale zacznę ... od tego i babki pomarńczowej. Chętnie bede podziwiać Pani zmagania w TVN. POwodenia
    POzdrawiam, julith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i zapraszam do korzystania z przepisów. Oba ciasta są wyśmienite:)
      Co do programu, to pisałam we wcześniejszym poście, że nie będzie mnie w dalszych zmaganiach Master Chef. Pozdrawiam:)

      Usuń
  12. już na sam przepis sprawił, że nabrałam na niego ochoty :) zdjęcia tylko spotęgowały te emocje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie miałam cukini lecz miałam dynie i zrobiłam tak samo tyle ze z dynia i wysło przepyszne:):)z cukinia tez robiłam i było rownie dobre lecz z dynia wydaje mi sie jeszcze smaczniejsze:):) pozdrawiam i dziekuje za inspiracje i przepis na pyszne łatwe i niedrogie ciasto:):)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia