Przejdź do głównej zawartości

Serniczek z kokosem i kurkumą





Uwielbiany pod każda postacią. Z pianą, czy bez, z kakaem, czy bez, na gorąco, na zimno. Wszystko jedno jak podany, sernik jest najwspanialszym ciastem na świecie. Piekłam już różne, wszystkie były pyszne, ale ten jeden jakoś tak jest najmniej pracochłonny więc często go robię. Tak było i w ubiegłą sobotę. Przygotowywałam wypieki na biesiadę " Pod Grzybkiem" i oczywiście nie obyło się bez podwójnych porcji. Synuś jak tylko dowiedział się, że piekę sernik poprosił o drugi dla niego:) A co tam:) Upiekłam! I dlatego mogę Wam go zaprezentować. Do tejże soboty byłam we własnej kuchni gościem. Brak wpisów na blogu bynajmniej nie był spowodowany urlopem. Zero czasu na cokolwiek. Obiadki u mamusi i teściowej:) Powiecie fajnie !? :) Bardzo fajnie, ale brakowało mi tej mojej zwariowanej kuchni i mnie przy piekarniku. Jeszcze tylko tydzień takiej gonitwy (notabene bardzo przyjemniej) i wracam do kucharzenia. Mam w planie ciasto ananasowe. Wymyśliłam go dzisiaj szukając galaretki truskawkowej, a natykając się na ananasową właśnie. Włożyłam do koszyka i plan powstał podczas wędrówki alejkami w markecie. Już się nie mogę doczekać:)

A tymczasem:)

 Serniczek z kokosem i kurkumą

Przepis na ciasto znajdziecie już u mnie pod tym linkiem 
( Klik )

Aby uzyskać piękny żółciutki kolor, do ciasta kruchego i do masy serowej dodajcie kurkumy po 2 szczypty do każdego. 


Piana z białek z kokosem

Pozostałe białka oddzielone wcześniej od żółtek, ubijcie na sztywno z dodatkiem 1 i 1/2 szkl cukru. Następnie wsypcie wiórka kokosowe i delikatnie wymieszajcie. Pianę przygotujcie na 30 min przed końcem pieczenia i wyłóżcie na ser zakrywając nią szczelnie brzegi blaszki.














Rozpływająca się w ustach serowa rozkosz:)



Smacznego:)

Komentarze

  1. bardzo ładnie wygląda ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje:) Chciałam cos odmienić w naszym ulubionym serniczku i myślę, że sie udało:)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie. Już nie mogę się doczekać na ciasto ananasowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale kusisz, Jolunia tymi ciastami. Sernik to rowniez moj faworyt wsrod ciast, a takiej wersji jeszcze nie jadlam, musze sprobowac z kurkumą. A to ananasowe? owoce, galaretka- pewnie bedzie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje Basiu:) Serniczek znikł w oka mgnieniu:) Poadzrawiam :)

      Usuń
  5. Fajny pomysł, kurkuma nie ma zbyt intensywnego smaku, za to pięknie barwi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie to sobie pomyślałam, kiedy go robiłam:)

      Usuń
  6. Wygląda wspaniale, tak delikatnie, że chce sie sięgnąć po kilka kawałeczków;) jak dobrze, że się pojawiłaś Joluś chociaż na chwilę, brakowało mi ttu Ciebie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuś jesteś kochana:) Zaglądam kilka razy w tygodniu, ale nie mam czsu na zbyt wiele pisania:( mam nadzieję, że to sie wkrótce zmieni:) Kocham moją pracę społeczną, ale ona bez wysiłku i poświecenia wolnego czasu nie mogłaby być przeze mnie wykonywana. Poświeciłam trochę bloga, ale mam nadzieje, że mi to wybaczycie. Żebyś widziała te roześmiane twarze dzieci w niedzielę:) Ja kocham to co robie dla ludzi:) Pozdrawiam Ewuś:) Buziaki:)

      Usuń
  7. pomysł z kurkumą brzmi genialnie, muszę wypróbować:)

    http://www.prazonemigdaly.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Serniczek rewelacyjny ! Z pyszną bezą marzenie ! Stęskniłam się za Tobą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za Tobą też Samantho:) Moja skrzynka pocztowa świeci pustkami od Ciebie:( Koniecznie napisz co słychać:) Buźka:)

      Usuń
  9. Taki żółciutki od tej kurkumy, śliczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda na bardzo lekki. Dobry pomysł z tą kurkumą. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepraszam zauroczyły mnie Pani serniki i inne ciasta deserki- to cudowności-
    Chciałbym zapytać czy po dodaniu do ciasta z bananami - tej przyprawy kurkumy
    ciasto będzie żółte?
    Andrzej

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurkuma jest naturalnym barwnikiem, ale ma tez swój smak, więc należy dozować ją ostrożnie. Może Pan dodać ją do ciasta bananowego, w małych ilościach nie wpłynie to znacznie na kolor ciasta tak jak przy serniku, ale gdy da się jej więcej to już tak, zmieni też smak ciasta więc istnieje pewne ryzyko.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję serdecznie za dobą radę - słyszałem tez o szafranie, ze też daje kolor żółty- ale przedobrzyć to może być zbyt gorzkie -
    Andrzej





    a

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, szafran daje piękny kolor, ale tak jak Pan wspomniał ma gorzki smak i raczej może zepsuć ciasto. Ja używam go w większości do potraw wytrawnych.

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia