Przejdź do głównej zawartości

Kalarepa w bułce tartej




Kalarepka panierowana w jajku i bułce tartej.

Proponuje jako przekąskę, bo najeść się nią raczej nie można. 

Dla 4 osób:

  • 4 kalarepy młode
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Kalarepę obrać ze skórki. Pokroić na plasterki. Zanurzyć całość w jajku i  obtoczyć w tartej bułce. Smażyć do miękkości na złoty kolor z obu stron. Podawać gorące.




Smacznego:)

Komentarze

  1. Ja cukinią moge się w takiej postaci najeść, więc kalarepka pewnie też byłaby sycąca i szkoda, że nie ma jej w Irlandii, bo chętnie wypróbowałabym ten nowy jak dla mnie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się bardzo ten pomysł, bo raczej kalarepę to jadłam tylko na surowo. Ale wypróbuję w tej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. woooowww wyglądają jak schabowe;) koniecznie musze spróbować, bo kalarepka u mnie ejdynie na surowo lub w zupie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No zaskoczyłaś mnie tym pomysłem...bardzo intrygujący!

    OdpowiedzUsuń
  5. A wlasnie szukalam fajnych przepisow z kalarepa. W koncu wrzcuilam ja dzis do zupy :) Moze nastepna upanieruje?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia