Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z ciasta listkowego - dużo slajdów






  
Tak sobie we środę wymyśliłam, że jedno ciasto to za mało i upiekłam ciasteczka.
Przepis na nie dostałam od koleżanki Marysi:) Troszkę urozmaiciłam i podaje już mój po przeróbkach bo wyszło znakomicie.

Ciasto listkowe to ciasto podobne do ciasta francuskiego. Jak dla mnie bardziej delikatne,  rozpływające się w ustach... Pięknie się piecze, poszczególne warstwy oddzielają się jedna od drugiej... 






Nie wiem, ile ciasteczek wyjdzie na sztuki, ale piekłam i piekłam, więc...:) 

na ciasto:

60 dkg mąki
20 dkg masła
3 żółtka
25 dkg margaryny
10 dkg smalcu
1 serek homogenizowany
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 kieliszek spirytusu

na nadzienie:

3-4 łyżki powidła śliwkowego
cukier kryształ (suchy)

Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Najlepiej na 1 godzinę. Następnie odcinać po kawałku i wałkować na grubość ok 4 mm. Wycinać krążki literatką, smarować powidłem i składać na pół. Na talerzyk wysypać cukier "moczyć" z jednej strony ciasteczka i układać na blasze suchą połówką (może być ciasno, bo ciasteczka nie rosną zbytnio na boki, tylko w górę). Piec 15 min w temp. 180 stopni C. Możecie też wykonać różyczki po przecięciu czubeczek obtoczcie w cukrze i upieczcie tak jak z przepisu na pachnące różyczki.






Smacznego:)

Komentarze

  1. Wyglądają pysznie, bardzo kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze to ujęłaś:) Zjesz jedno, a już ręce masz drugie... itd...:)

      Usuń
  2. Właśnie przypomniałaś mi smak mojego dzieciństwa :) Mama z Babcią często mi je przygotowywały i zupełnie o nich zapomniałam :) Przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam pierwszy raz, ale zapewne bedą to ciasteczka numer 1 w moim domku:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Pyszne! Delikatne i kruche takie jakie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Są dokładnie takie jak opisałaś:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Cudne te ciasteczka! :-)
    Zapisuje do spróbowania, bo podobne piekła moja babcia i były przepyszne!!!!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję:) są rewelacyjne! warto ich spróbować:) Ale ostrzegam;) Wciągają:)

      Usuń
  5. ale smakowite ciasteczka:) aż mnie kusi żeby sobie takie wyczarować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyczaruj, wyczaruj:) Są rewelacyjne w smaku i bardzo fajnie się je robi:)

      Usuń
  6. Bardzo fajne ciasteczka ;). do kawki w sam raz ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej ile ciasteczek<3
    Lubię takie kruchutkie ciasteczka:D
    wprost do maczania w mleku<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być i w mleku:) Do wszystkich napojów są doskonałe:)

      Usuń
  8. Urocze!!!
    Pozdrawiamy:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. Prześliczne! Muszę takie zrobić, bo bardzo kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takich ciastek maczanych w cukrze nie jadłem ze sto lat, nigdy nic nadzwyczajnego, ale bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kolejny przepis do zapisania, wyglądają cudownie !

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie ciasteczka. wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudne ciasteczka, do herbatki znakomite !

    OdpowiedzUsuń
  14. muszą być pyszne, wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale kusisz! :)Bardzo fajny przepis. Jak tylko wrócę do domu to muszę go wypróbować, bo coś słodkiego za chodzi i chodzi... ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliczne, tylko zajadać! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale miałaby smak teraz na takie ciasteczka ! :) U mnie teraz tylko torcik brzoskwiniowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. jak za dawnych lat! piękne

    OdpowiedzUsuń
  19. Pieklam już dwa razy, smakują wybornie,tylko mój maz je odchorowal zjadł taka ilość,ze oj,a uprzedzałam,ze chociaż w smaku delikatne to tłuszczu w nich sporo.Ale na łakomczucha nie ma rady.Tylko zapomniałam je posolić szczypta soli (sole nawet te słodkie ciasta)
    Pozdrawiam Hania

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia