Szukaj na blogu

piątek, 31 sierpnia 2012

Martynka



Dzisiaj szybki wpis:)



Wilgotne ciasto z owocami sezonowymi z dodatkiem bakalii....

Składniki:

  • 4 szkl mąki
  • 2 szkl cukru
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl wody gazowanej
  • 4 łyż proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 5 dużych gruszek
  • 5 dużych jabłek
  • 100 g. pestek dyni
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 garście orzechów włoskich (posiekać)
  • 1 garść sezamu
  • 1 garść wiórków kokosowych
  • bułka tarta
  • kakao

Owoce obrać i pokroić każde osobno na małe kawałki i na plasterki.
Jajka ubić z cukrem, dodać wodę i olej. Następnie mąkę z proszkiem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać dno bułka tartą, sezamem i wiórkami kokosowymi. Nałożyć gruszki i obsypać cukrem waniliowym. Posypać pestkami dyni. Wylać połowę ciasta. Następnie wyłożyć jabłka i orzechy. Wylać ciasto i oprószyć wierzch kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i piec 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem.







Smacznego:)

20 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta :) Porwałabym kawałeczek... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się:) Ciasto wyszło rewelacyjnie:)

      Usuń
  2. Smakowite :) Piękne zdjęcia, zwłaszcza sezam świetnie wygląda na cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. owoce, orzechy, nasiona i w końcu olej zamiast masła - to ciasto to samo zdrowie! ;) Można jeść bez wyrzutów sumienia i obaw o poziom cholesterolu (olej obniża ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ciasto jest smaczne i bardzo pożywne:) A przy tym pięknie sie prezentuje:)

      Usuń
  4. Witaj
    Szybki wpis, takie ciasto i dobrze :)
    Nie jadam słodkości, ale dla smakoszy, to nie lada gratka :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to ja też się może poczęstuję:) wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi wspaniale, takoż wygląda! Chyba upiekę dla rodzinki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie bo ciasto jest świetne:)

      Usuń
  7. Jak ja dawno nie jadłam żadnego ciasta, a to wygląda tak rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. A dziekuję, dziękuję:) Jadłam takie u Martynki własnie. Powiedziała mi jak je zrobiła, ale nie zapisałam przepisu więc w domu kombinowałem:) czy wyszło:) Chyba tak. Co ja mówię:) Zdecydowanie tak:)

      Usuń
  9. Bardzo fajne ciasto :)) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. to ciasto się nazywa Martynka? bo taki tytuł ma ten wpis ;) ...jeżeli tak, to jako imienniczka automatycznie lubię ten przepis ;). Poza tym wygląda super i widać, że jest mięciutkie ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Martynka, bo u Martynki jadłam je po raz pierwszy i bardzo mi smakowalo:) Nie miało tylko bakalii, a same jabłka, ale moja wersja jest równie pyszna:) Pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola