Dzisiaj szybki wpis:)
Wilgotne ciasto z owocami sezonowymi z dodatkiem bakalii....
Składniki:
- 4 szkl mąki
- 2 szkl cukru
- 1 szkl oleju
- 1 szkl wody gazowanej
- 4 łyż proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5 dużych gruszek
- 5 dużych jabłek
- 100 g. pestek dyni
- 1 cukier waniliowy
- 2 garście orzechów włoskich (posiekać)
- 1 garść sezamu
- 1 garść wiórków kokosowych
- bułka tarta
- kakao
Owoce obrać i pokroić każde osobno na małe kawałki i na plasterki.
Jajka ubić z cukrem, dodać wodę i olej. Następnie mąkę z proszkiem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać dno bułka tartą, sezamem i wiórkami kokosowymi. Nałożyć gruszki i obsypać cukrem waniliowym. Posypać pestkami dyni. Wylać połowę ciasta. Następnie wyłożyć jabłka i orzechy. Wylać ciasto i oprószyć wierzch kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i piec 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem.
Smacznego:)
Uwielbiam takie ciasta :) Porwałabym kawałeczek... :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się:) Ciasto wyszło rewelacyjnie:)
UsuńSmakowite :) Piękne zdjęcia, zwłaszcza sezam świetnie wygląda na cieście :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńowoce, orzechy, nasiona i w końcu olej zamiast masła - to ciasto to samo zdrowie! ;) Można jeść bez wyrzutów sumienia i obaw o poziom cholesterolu (olej obniża ;))
OdpowiedzUsuńTak ciasto jest smaczne i bardzo pożywne:) A przy tym pięknie sie prezentuje:)
UsuńWitaj
OdpowiedzUsuńSzybki wpis, takie ciasto i dobrze :)
Nie jadam słodkości, ale dla smakoszy, to nie lada gratka :)
Pozdrawiam :)
dziękuję Morgano:) Pozdrawiam :)
Usuńto ja też się może poczęstuję:) wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńBrzmi wspaniale, takoż wygląda! Chyba upiekę dla rodzinki...
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie bo ciasto jest świetne:)
UsuńJak ja dawno nie jadłam żadnego ciasta, a to wygląda tak rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elexis:)
Usuńbardzo pomysłowe ciacho!!!
OdpowiedzUsuńA dziekuję, dziękuję:) Jadłam takie u Martynki własnie. Powiedziała mi jak je zrobiła, ale nie zapisałam przepisu więc w domu kombinowałem:) czy wyszło:) Chyba tak. Co ja mówię:) Zdecydowanie tak:)
UsuńBardzo fajne ciasto :)) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńto ciasto się nazywa Martynka? bo taki tytuł ma ten wpis ;) ...jeżeli tak, to jako imienniczka automatycznie lubię ten przepis ;). Poza tym wygląda super i widać, że jest mięciutkie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
Tak Martynka, bo u Martynki jadłam je po raz pierwszy i bardzo mi smakowalo:) Nie miało tylko bakalii, a same jabłka, ale moja wersja jest równie pyszna:) Pozdrawiam :)
Usuń