Przejdź do głównej zawartości

Pomidory krojone w sosie własnym






Pomidory zamknięte w słoiku, do zupy, leczo, jajek na papryce, do wszystkiego, ale nader wszystko do spaghetti! Uwielbiamy je, takie właśnie z sosem z tych pomidorków mogłoby być niemal codziennie w menu moich pociech i moim też oczywiści, no i mężusia;)
Odkąd ubiegłego roku wpadłam na pomysł wykonania takich pomidorów jak w puszce, tyle, że samemu w domu,postanowiłam  tego roku otworzyć mała przetwórnię;)
To pierwsza partia z działki mojej mamy. Niewiele, ale przygotowanie tego rarytasu jest tak proste, że z przyjemnością wezmę się za nie jeszcze kilka razy tego roku.
 

Potrzebujemy:
  • 4 kg pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • 9 słoików ok. 330 ml. (wyparzonych)



Pomidorki myjemy i wszystkie razem w dużym garnku zalewamy wrzątkiem.  Po kilku minutach ok. 3 ściągamy skórkę i usuwamy twardy środek. Pomidorki kroimy na średnią kostkę i wrzucamy do garnka. Nastawiamy na płytę i zagotowujemy. Dodajemy 1 łyżeczkę soli i mieszamy kilka minut. Po ok. 10 minutach od zagotowania chochelką na sitko wybieramy nadmiar soku pomidorowego. Nie wylewamy go! Gęste, ale nie za geste pomidorki z widocznymi kawałkami wkładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 min od zagotowania. 




Sok jaki pozostał nam po cedzeniu zagotowujemy i przelewamy do słoiczków. Możemy go użyć do zupy pomidorowej, albo do rozrzedzenia sosu z kostki pomidorowej przy robieniu spaghetti.




Smacznego:)

Komentarze

  1. Podziwiam te słoiczki i zazdroszczę :) Ja nie mam gdzie trzymać przetworów i mogę sobie pozwolić najwyżej na kilka słoiczków czegokolwiek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przykre, bo takie swoje smakuje najlepiej:) dziękuję za komentarzyk i zapraszam do częstych odwiedzin:)

      Usuń
  2. Gdybym tylko mogła jakimś cudem znaleźć tu takie dobre pomidory...
    Musze przeszukać jakiś targ warzywny, ale i tak nie będą takie jak polskie...
    Świetny przepis, prosty i na pewno smaczny !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!:) Nie wiem jakie są u Ciebie pomidory, ale może warto spróbować?:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Taki pomidorki to skarb ;D zupka na swojskim przecierze to mmmmmmmmmmmmm ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie:) A spaghetti to już podwójne mmmmm:)

      Usuń
  4. zazdroszczę tych słoiczków:D to sama rozkosz podniebienia zjeść sobie taką zupkę czy sosik jesienią lub w zimowy dzien!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić samej:) To bardzo proste, i bardzo szybkie:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Takie słoiczki to prawdziwy skarb w zimie;) Mnie dopiero czeka zamykanie pomidorków w słoikach

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomidorki do słoika to świetny pomysł,własnie już kupiłam pomidory w Lidlu i jutro biorę się za robotę.

    OdpowiedzUsuń
  7. To samo dotyczy tego wpisu, brakuje banerka lub linku do zaproszenia z mojego bloga. A pomidorki zacne, więc miło mi będzie je zamieścić w mojej akcji;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia