Przejdź do głównej zawartości

Tort cynamonowy












Dziś było ognisko i pieczone ziemniaki... cudownie spędzony dzień z rodziną:)

Był też tort urodzinowy mojej córci, kolejny tort! Szczęściara co roku obchodzi podwójnie swoje urodzinki:) Tym razem totalnie poeksperymentowałam w kuchni:) Nie dość, że biszkopt urozmaiciłam, to jeszcze zrobiłam dwie masy, jakich wcześniej nie robiłam... 
Torcik pachnący, pyszny i rozpływający się w ustach....
Cynamonowe biszkopty, brzoskwiniowo - gruszkowa masa z owocami w środku i rewelacyjna jajeczna masa posypana gorzkim kakao z wierzchu... Poezja...




Tortownica 20-22 cm


Na biszkopty:
  • 9 jaj
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 100g ciemnego kakao
  • 1 op. mielonego cynamonu
  • 9 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jeśli macie dwie takie same tortownice zróbcie ciasto w jednym naczyniu i upieczcie dwa placki, z tym, ze jeden grubszy, aby można było go przeciąć na pół. Jeśli nie pieczcie po jednym placku. Składniki podzielcie proporcjonalnie. I tak ubijcie pianę z białek, dodajcie  cukier i dalej ubijajcie. Następnie dodajcie żółtka. Mąkę wymieszajcie  z proszkiem, kakao, i cynamonem. Dodajcie do piany. Delikatnie wymieszajcie i przełóżcie do tortownicy. Pieczcie 40 min w temp. 180 stopni C.





Masa brzoskwiniowo - gruszkowa

  • 2 budynie brzoskwiniowe
  • 1 słoiczek gruszek w syropie
  • woda
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki margaryny

Gruszki odcedzić na sicie. Do syropu dolać tyle wody, aby uzyskać 500 ml płynu. Odlać szklankę i w niej rozpuścić kisiel i cukier. Wlać na gotującą się pozostała część roztworu i zagotować jak kisiel. Wystudzić i utrzeć na pulchna masę z masłem i margaryną.


Masa wierzchnia

  • 3 jajka
  • 9 łyżek cukru
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki margaryny

Jajka z cukrem ubić na parze na puch. Następnie zdjąć z garnka i na wolnych obrotach ubijać masę do wystudzenia. Połączyć z masłem i margaryną. Dodać sok z cytryny. 


Dodatkowo

  • Gruszki z syropu (grubo pokrojone)
  • 4 owoce kiwi (obrane i grubo pokrojone)
  • kakao do obsypania
  • kwiaty hibiskusa do dekoracji







Masę brzoskwiniową podzielić na dwie części. Posmarować jeden placek i wyłożyć na nią owoce kiwi. Docisnąć lekko i przykryć drugim plackiem. Znowu masa i gruszki, dociskamy i nakładamy kolejny placek. Tort smarujemy delikatnie masą jajeczną i na wierzchu wyciskamy fantazyjne ślimaki przy pomocy szprycy cukierniczej z końcówką gwiazdka. Całość obsypujemy lekko kakao.



Smacznego:)


Komentarze

  1. jak dobrze, że uchyliłaś rąbka tajemnicy! wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak też smakuje:) Cynamon wdziera się w każdy najmniejszy okruszek... jest zniewalający, nawet kiwi pachnie i smakuje cynamonem:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ale pyszniutki! Uwielbiam cynamon, mogłabym jeść go ze wszystkim, a w torcie na pewno pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Elexis:) Smakuje wybornie, jest mięciutki i wilgotny:)

      Usuń
  3. Przepwspaniały! Muszę taki zrobić mamie na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie!:) Będzie sie wspaniale prezentował i wysmienicie smakował:)

      Usuń
  4. woooowww co za obłędny tort! wygląda genialnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wyszedł wspaniale. Eksperyment uważam za udany w 100%:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Pięknie się prezentuje! i na pewno jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne zdjęcia, na początku myślałem, że to jakiś górski krajobraz w tle, a okazało się, że to tort :) Cynamonowy musi być pyszny, nigdy nie jadłem, ale bardzo lubię wszystko co cynamonowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi Tomku:) dziękuję:) Tort jest bardzo smaczny i gorąco go polecam:)

      Usuń
  7. W pierwszej chwili myślałam, że to krajobraz z widokiem na góry :) Wspaniały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ogród mojej mamy:) Niebo było cudowne, więc zdjęcia sie udały:) dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Piękny torcik, jak z cukierni :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jolu, prawdziwy kulinarny mistrz z Ciebie, tort prezentuje sie wspaniale i jest bardzo oryginalny. WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA CORCI.

    OdpowiedzUsuń
  10. zakochałam się, ale w tym torcie jest za dużo dobrego... rozdzielmy to na trzy ciasta a może przeżyje do jutra :-)
    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow! Jolu, jestem pod ogromnym wrażeniem! Ależ zazdroszczę Twojej Córci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ta mała szczęściara zawsze ma najwięcej słodyczy:) Torcik polecam:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. świetne zdjęcia, tort wygląda monumentalnie, rzeczywiście jak góra.
    I jak jest pięknie ozdobiony. Paluszki lizać

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Tort jest świetny w smaku, z dekoracji można by zaparzyć herbatę nawet:)

      Usuń
  13. Coś niebywałego, tort cynamonowy, wspaniała kompozycja smakowa, wygląda nieziemsko i przepysznie :) Życzenia dla córeczki już składałam, także przesyłam ukłony dla Ciebie !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Samantho:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia