Dziś było ognisko i pieczone ziemniaki... cudownie spędzony dzień z rodziną:)
Był też tort urodzinowy mojej córci, kolejny tort! Szczęściara co roku obchodzi podwójnie swoje urodzinki:) Tym razem totalnie poeksperymentowałam w kuchni:) Nie dość, że biszkopt urozmaiciłam, to jeszcze zrobiłam dwie masy, jakich wcześniej nie robiłam...
Torcik pachnący, pyszny i rozpływający się w ustach....
Cynamonowe biszkopty, brzoskwiniowo - gruszkowa masa z owocami w środku i rewelacyjna jajeczna masa posypana gorzkim kakao z wierzchu... Poezja...
Tortownica 20-22 cm
Na biszkopty:
- 9 jaj
- 9 łyżek mąki pszennej
- 100g ciemnego kakao
- 1 op. mielonego cynamonu
- 9 łyżek cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jeśli macie dwie takie same tortownice zróbcie ciasto w jednym naczyniu i upieczcie dwa placki, z tym, ze jeden grubszy, aby można było go przeciąć na pół. Jeśli nie pieczcie po jednym placku. Składniki podzielcie proporcjonalnie. I tak ubijcie pianę z białek, dodajcie cukier i dalej ubijajcie. Następnie dodajcie żółtka. Mąkę wymieszajcie z proszkiem, kakao, i cynamonem. Dodajcie do piany. Delikatnie wymieszajcie i przełóżcie do tortownicy. Pieczcie 40 min w temp. 180 stopni C.
Masa brzoskwiniowo - gruszkowa
- 2 budynie brzoskwiniowe
- 1 słoiczek gruszek w syropie
- woda
- 8 łyżek cukru
- 1/2 kostki masła
- 1/2 kostki margaryny
Gruszki odcedzić na sicie. Do syropu dolać tyle wody, aby uzyskać 500 ml płynu. Odlać szklankę i w niej rozpuścić kisiel i cukier. Wlać na gotującą się pozostała część roztworu i zagotować jak kisiel. Wystudzić i utrzeć na pulchna masę z masłem i margaryną.
Masa wierzchnia
- 3 jajka
- 9 łyżek cukru
- 1/2 cytryny (sok)
- 1/2 kostki masła
- 1/2 kostki margaryny
Jajka z cukrem ubić na parze na puch. Następnie zdjąć z garnka i na wolnych obrotach ubijać masę do wystudzenia. Połączyć z masłem i margaryną. Dodać sok z cytryny.
Dodatkowo
- Gruszki z syropu (grubo pokrojone)
- 4 owoce kiwi (obrane i grubo pokrojone)
- kakao do obsypania
- kwiaty hibiskusa do dekoracji
Masę brzoskwiniową podzielić na dwie części. Posmarować jeden placek i wyłożyć na nią owoce kiwi. Docisnąć lekko i przykryć drugim plackiem. Znowu masa i gruszki, dociskamy i nakładamy kolejny placek. Tort smarujemy delikatnie masą jajeczną i na wierzchu wyciskamy fantazyjne ślimaki przy pomocy szprycy cukierniczej z końcówką gwiazdka. Całość obsypujemy lekko kakao.
Smacznego:)
jak dobrze, że uchyliłaś rąbka tajemnicy! wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje:) Cynamon wdziera się w każdy najmniejszy okruszek... jest zniewalający, nawet kiwi pachnie i smakuje cynamonem:) Pozdrawiam :)
UsuńAle pyszniutki! Uwielbiam cynamon, mogłabym jeść go ze wszystkim, a w torcie na pewno pysznie smakuje:)
OdpowiedzUsuńTak Elexis:) Smakuje wybornie, jest mięciutki i wilgotny:)
UsuńPrzepwspaniały! Muszę taki zrobić mamie na urodziny :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie!:) Będzie sie wspaniale prezentował i wysmienicie smakował:)
Usuńwoooowww co za obłędny tort! wygląda genialnie
OdpowiedzUsuńDziękuję, wyszedł wspaniale. Eksperyment uważam za udany w 100%:) Pozdrawiam :)
UsuńPięknie się prezentuje! i na pewno jest przepyszny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Basu:) Pozdrawiam :)
UsuńŚwietne zdjęcia, na początku myślałem, że to jakiś górski krajobraz w tle, a okazało się, że to tort :) Cynamonowy musi być pyszny, nigdy nie jadłem, ale bardzo lubię wszystko co cynamonowe :)
OdpowiedzUsuńMiło mi Tomku:) dziękuję:) Tort jest bardzo smaczny i gorąco go polecam:)
UsuńW pierwszej chwili myślałam, że to krajobraz z widokiem na góry :) Wspaniały
OdpowiedzUsuńTo ogród mojej mamy:) Niebo było cudowne, więc zdjęcia sie udały:) dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
UsuńPiękny torcik, jak z cukierni :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuję za uznanie:) Może kiedyś...:)
UsuńJolu, prawdziwy kulinarny mistrz z Ciebie, tort prezentuje sie wspaniale i jest bardzo oryginalny. WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA CORCI.
OdpowiedzUsuńDziękuję Basiu:) Dziękujemy:)
Usuńzakochałam się, ale w tym torcie jest za dużo dobrego... rozdzielmy to na trzy ciasta a może przeżyje do jutra :-)
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
:)
UsuńWow! Jolu, jestem pod ogromnym wrażeniem! Ależ zazdroszczę Twojej Córci!
OdpowiedzUsuńTak, ta mała szczęściara zawsze ma najwięcej słodyczy:) Torcik polecam:) Pozdrawiam :)
Usuńświetne zdjęcia, tort wygląda monumentalnie, rzeczywiście jak góra.
OdpowiedzUsuńI jak jest pięknie ozdobiony. Paluszki lizać
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Dziękuję:) Tort jest świetny w smaku, z dekoracji można by zaparzyć herbatę nawet:)
UsuńCoś niebywałego, tort cynamonowy, wspaniała kompozycja smakowa, wygląda nieziemsko i przepysznie :) Życzenia dla córeczki już składałam, także przesyłam ukłony dla Ciebie !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Samantho:) Pozdrawiam serdecznie:)
Usuń