Szukaj na blogu

czwartek, 16 sierpnia 2012

Torcik jagodowy z masą karpatkową...





Od kilku dni słychać w domu głosy...
z masą karpatkową....
z galaretką...
i z truskawkami...





Nie musiałam pytać o co chodzi:) Wiedziałam po słowie karpatkowa:)

Z galaretką i owszem:)
Z masa karpatkową także:)
Z truskawkami niestety nie , ale za to z jagodami:)
Pychota!

Ciasto marzenie:)
Z truskawkami schodzi u mnie jak ciepłe bułeczki... myślałam, ze z jagodami będzie inaczej, ale się pomyliłam:)

Zniknął tak szybko jak powstał:)





A jagód ci u mnie dostatek!:) 
Zamówiłam 8 litrów do przerobienia na jagody w syropie, ale nie zdążyłam zrobić... tzn. zrobiłam, ale tylko kilka słoiczków i właśnie sobie przypomniałam że nie dodałam wpisu na blogu:( ups... nawet zdjęć nie zrobiłam:( no nic to już w tym roku nie zdążę, dodam w przyszłym, jagody i tak się już skończyły, a z mrożonych to nie to samo,
no ale uciekłam od tematu... więc te wszystkie jagody zamroziłam:) Mam pełną skrzynkę mrożonych jagód!:) dzieciaczki jeszcze nie raz w zimowe wieczory zakosztują tego torcika:)

Na największą tortownicę potrzebujemy:

na biszkopt

  • 4 jajka 
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli dodać cukier i ubijać dalej dodając po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelać do formy i piec 40 in w temp. 170 stopni C.

na masę karpatkową
  • 1 litr mleka
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek maki ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru
  • 3 żółtka


dodatkowo do masy
  • 1 szkl. mrożonych jagód 
  • 2 kostki masła

1/2 l. mleka zagotować w pozostałej części wymieszać pozostałe składniki i wlać na gotujące mleko. Zagotować i wystudzić. Po wystudzeniu tuż przed nakładaniem na biszkopt utrzeć z masłem i odłożyć 1/4 masy a pozostałą wymieszać z jagodami. 



 

na galaretkę z jagodami

  • 1 galaretka ananasowa
  • 1 szklanka mrożonych jagód
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Do gorącej galaretki wsypać jagody i mieszać. Kiedy ostygnie wstawić do lodówki. Podczas gęstnienia przemieszać kilka razy w celu wymieszania jagód. Powinny ładnie równomiernie zmieszać się z galaretką. Przelać do salaterki z półokrągłym dnem. Zostawić do całkowitego stężenia.


na masę wierzchnią

  • 2 Pomysły na Panna Cotta  Winiary
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki mleka w proszku
  •  250 ml mleka 2 %
  • 1 śnieżka
Przygotować w momencie kiedy torcik chłodzi się już w lodówce.

Wodę zagotować z mlekiem w proszku. Panna Cotty wymieszać z zimnym mlekiem i wlać do ugotowanego mleka. Zamieszać i odstawić z ognia. Miksować do wystudzenia. Dodać śnieżkę i ubić aż zacznie być gęste. 

Przełożenie:

Na biszkopt wyłożyć biała masę karpatkową, następnie na środku wyłożyć galaretkę i na około obłożyć masą z jagodami. 
Wyrównać powierzchnię. Na wierzch wylać tężejąca masę Panna Cotta i wstawić do lodówki na noc. 



Smacznego:)


17 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis i w moim domu napewno się sprawdzi bo ja kocham kremy karpatkowe, tata ciasta z galaretką a mama wszystko co ma jagody :D Z tym że mam pytanie. Czy da jakoś lekko odchudzić ten krem? 2 kostki masła to troche dużo... ;d Czy jak dodam pół kostki to ciasto niewyjdzie?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do takiej ilości budyniu ilość masła jest proporcjonalna i masa wychodzi znakomita. Z doświadczenia wiem, że przy mniejszej ilości konsystencja masy będzie zupełnie inna, czyli zamiast ładnie się kroić, będzie się ciągnąć. Nawet ucierając taką ilość masła jak podałaś z taką ilością budyniu możesz mieć problem z obklejaniem widełek miksera. Ja nie polecam jej odchudzać:) Bo to już nie będzie masa karpatkowa. Może po prostu zrób z połowy na mniejszej tortownicy? Będzie mniej tłuste:) Zmniejsz tylko proporcje masy. Resztę zostaw tak samo wyjdzie ciut wyższy torcik:) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz:)

      Usuń
    2. Dziękuję za radę :)

      Usuń
  2. torcik marzenie!!! wiedzą w domu co dobre;) galaretka, owoce, masa karpatkowa... moje klimaty;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze też, a mój synuś, to wprost ubóstwia:)

      Usuń
  3. Wspaniały torcik! Uwielbiam masę karpatkową!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie, zwłaszcza te jagody zatopione w galaretce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie sądziłam, że połączenie ananasowej z jagodami da taki fajny posmak:) Wyszło świetnie:)

      Usuń
  5. Jolus takie frykasy tu wstawiasz,ze dech zapiera. Piękny tort, a smaki rewelacyjne. Nie patrzylabym na zadne diety gdyby taki torcik znajdowal sie w poblizu, niestety jagod Ci u mnie niedostatek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi,że Ci się podoba Basiu:) Przykro, że nie masz dostępu do jagód:( Są takie smaczne:) Pozdrawiam Basieńko:)

      Usuń
  6. Mmm torcik marzenie ;). Jagody <3 i krem karpatkowy. Karpatka to moje ulubione ciacho, wiec na ciasto 10/10 ;)))

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  7. Smakowity torcik, pyszne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja dzisiaj przeszłam cały targ wzdłuż i wszerz i jagód polskich nie znalazłam :(( Ale za to mogę się nacieszyć tymi apetycznymi zdjęciami u ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło mi to czytać:) Pozdrawiam:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola