Przejdź do głównej zawartości

Zupa grzybowa z serkiem topionym





Najlepsza zupa grzybowa jaką jadłam do tej pory została mi podana na górskim szlaku gdzieś między Giewontem, a zejściem pod kolejkę na Kasprowy Wierch. Było to jakiś czas temu:) Smak i zapach pamiętam do dziś. Czasem próbuję zrobić taką zupkę, ale jej podstawowym składnikiem są grzyby, te prawdziwe. Niestety czas nie pozwala mi na wyjście do lasu, choć podobno jest wysyp...:)
Kupiłam więc pieczarki, a w magicznej szufladzie znalazła się torebka przepysznej Borowikowej od Winiary.
Więc pomyślałam, że chociaż to nie będzie to samo, co z prawdziwków zerwanych w lesie to zrobię.
Wyszło wspaniale:)

Na zupę:
  • 3 litry wody
  • 1 kość rosołowa z mięsem
  • 4 marchewki
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 serek topiony naturalny (duży)
  • sól pieprz do smaku, 
  • pietruszka, koper
  • 1 torebka Zupy Borowikowej Winiary 
lane kluseczki

  • 1 jajko
  • maka 
  • woda
  • sól 
  • pieprz

Ugotować wywar z kości, marchwi, i pieczarek. Mięso obrać z kości i włożyć do zupy. Doprawić zupą z torebki, solą i pieprzem oraz wrzucić serek.
Zrobić kluseczki: Wodę ok.1/4 szkl. wymieszać z jajkiem. Dodać sól i pieprz oraz mąkę w takiej ilości, aby było geste ( jak śmietana) wlewać do zupki, zagotować, dodać zieleninę i odstawić.



Smacznego:)

Komentarze

  1. Mmm, dawno nie jadłem grzybowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc koniecznie musisz nadrobić zaległości:)

      Usuń
  2. nie lubię zupy grzybowej, ale bardzo lubię serek topiony dodawany do różnych zup. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm:) Ta jest rewelacyjna, no ale skoro nie lubisz:)

      Usuń
  3. uwielbiam i zupkę grzybową i serki topione:) w duecie musi smakowac wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :) Zapraszam do mnie: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, hej :) Nominuję Cię do Versatile Blogger Award i zapraszam do wspólnej zabawy :) Więcej szczegółów dotyczących zabawy tutaj: http://tomekgotuje.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :) Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie dzisiaj też grzyby, ale duszone:) Pysznie ta zupka wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupka była pyszna, taka jaka lubię, na rosole i z kluseczkami:)

      Usuń
  8. Nigdy nie robiła zupy z serkiem topionym, a Twoja wygląda bardzo smakowicie i na dodatek grzybowa, aż się głodna zrobiłam. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj
    Zrobiłam się głodna na Twoją zupkę :) uwielbiam grzybowa, a serek topiony, to doskonały dodatek. Sama nim zastępuję śmietanę.
    Smacznie pozdrawiam i zapraszam na post u mnie- dziś nalewka z aronii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Morgano:) Właśnie miałam do Ciebie wpaść:)

      Usuń
  10. Oj miło, że Ty też z okolic :)) Super :)) POzdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie zupa grzybowa jest zawsze raz w roku na święta i robi ją babcia.. Taka tradycja ;) cały rok czeka się na tą grzybową miseczkę. Ale jakoś tak nie chce sobie psuć smaku tej wigilijnej i nigdy nie jadam wcześniej. Niemniej jednak bardzo podoba mi się Twój dodatek serka topionego ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Miło mi Cię poinformować, że zostałaś nominowana przeze mnie do Versatile Blogger Award. Zapraszam do mnie po więcej informacji ;)
    http://nikolodkuchni.blogspot.co.uk/2012/08/the-versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia