Szukaj na blogu

niedziela, 16 września 2012

Zupa - krem z dyni

Jak obiecałam, tak zrobiłam. Zupa była wyśmienita i znikła w tempie błyskawicznym:) Oczywiście wcale mnie to nie smuci, ale bardzo cieszy:) Jeszcze dwie spore dynie zalegają mi w kuchni więc na pewno będzie jeszcze co najmniej raz w tym roku, a może nawet zrobię do słoików na zimę?:) To już zależy od tego, czy starczy mi na to czasu. 

A teraz zapraszam po przepis na Zupę dyniową:


Zupa z dyni







Składniki:

  • 1 dynia ok. 3 kg 
  • 1 litr rosołu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka carry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka gałki  mielonej muszkatołowej
  • 3 goździki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • pieprz i sól do smaku
Na gotujący się rosół wrzucamy oskrobaną, wydrążoną z pestek pokrojoną dynię. Gotujemy do miękkości. Wywar powinien być bardzo gęsty. Całość blendujemy, a jeśli nie posiadamy blendera przecieramy przez geste sito. Do zblendowanego wywaru dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy ok. 20 min. 
Smak tej zupy podkreślają ostro przyprawione grzanki z chleba lub bułki. Robimy je w sposób bardzo prosty. Zaczerpnęłam go od Anetki. 


Na grzanki:


  • 1/2 czerstwego chleba 
  • zioła, 
  • 1/4 szkl. oleju, 
  • 5 ząbków czosnku

Czerstwy chleb kroimy na drobne kawałki wielkości 1x1 cm. Obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę. Do dużej miski wsypujemy po 1 łyżce bazylii, tymianku, oregano, majeranku i innych ziół ( jakie chcemy). Wsypujemy chleb, zalewamy 1/4 szkl. oleju i dodajemy czosnek. Mieszamy do połączenia składników (chlebek powinien być ładnie oblepiony przez zioła). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i wyłożone na blachę grzanki pieczemy przez 10 min do ładnego zrumienienia.


Zupa z dyni



Zupa z dyni

Zupa z dyni


Zupę bezpośrednio na talerzu zdobimy kleksem kwaśnej śmietany i zaczynając od środka kleksa wykałaczką robimy ozdobnego pajączka.


Zupa z dyni



Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. Witaj
    Uwielbiam dynię zarówno na ostro w zupie, jak i jako marynowaną na słodko- kwaśno :)
    Smacznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Ja do niedawna jej nie lubiłam, teraz uwielbiam:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. uwielbiam gorącą zupę dyniową w chłodne dni. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamierzam zrobić na zimę w słoiki:)

      Usuń
  3. To, co najbardziej kocham w dyni, to jej kolor, jest niesamowity! a zupka zapowiada się wyjątkowo smacznie! i te grzaneczki! i cała masa aromatycznych przypraw, które sprawiają, że zupa kusi nie tylko wyglądem ale i zapachem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się co do tego koloru:) Uwielbiam taka intensywność koloru w owocach i warzywach:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. zupka bardzo aromatyczna ;) tyle w niej przypraw. a kleks ze śmietany bardzo profesjonalny!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Kleks jak kleks:) Rozlazły:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola