Przejdź do głównej zawartości

Babka kokosowa






Tą babkę zrobiłam bardzo szybko. Przepis dostałam od mojej koleżanki Anetki:) Fajny prosty od razu przypadł mi do gustu, a wiórki kokosowe w środku zaintrygowały tak bardzo, że postanowiłam upiec od razu... 
Wyszło tak wspaniale, że nie został ani okruszek na paterze:) Dziś zamiast dyniowego będzie ciasto z malinami bo dostałam właśnie sporą ich ilość, ok. 30 słoiczków zasypałam cukrem i za chwilę poddam pasteryzacji:) Będą maliny w cukrze na przeziębienia i jako dodatek do deserów.




Składniki:

  • 2 szkl maki
  • 1 szkl wiórek kokosowych
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dkg margaryny
  • 6 łyżek mleka




Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać jajka i mąkę z proszkiem, następnie mleko i na końcu wiórki kokosowe. Formę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać wiórkami kokosowymi. Przełożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 40-45 min. 













Smacznego:)

Komentarze

  1. Uwielbiam kokosowe ciasta, pycha :) I zazdroszczę malin, też bym z chęcią trochę przygarnął :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż mam dobrego braciszka:) Nazbierał z żoną, podrzucił więc mam:) Ciasta już nie ma, a malinki w syropie nie chcą się pasteryzować:( Ale dam radę:)

      Usuń
  2. Dawno nie jadłam babki. Aż mi się maży zjedzenie takowej ;) najlepiej jeszcze cieplutki kawałeczek, popity mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj
    Upiekę kiedyś z pewnością, na święta- wtedy zawsze nowy przepis wykorzystuję, bo to ulubione ciasto synka :)
    Dawno Cię u mnie nie było, zapraszam na domowy chlebek na zakwasie :)
    Smacznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na taką babkę mam akurat ochotę i niekoniecznie będę z tym czekać do Wielkanocy:D pięknie ci wyszła

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję że mnie oglądałaś:) no i oczywiście za miły komentarz:) cieszę się że Ci się podobało chociaż ja jestem "sobą" w TV przerażona:) gorąco pozdrawiam:)
    PS. uwielbiam kokos i szybkie przepisy więc wrzucam do zakładki "do zrobienia"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobało, podobało:) Mam nadzieję, że będę miała jeszcze taką okazję:)

      Usuń
  6. Pyszna babeczka, wygląda wyśmienicie i te cudne kokosowe smaki !

    OdpowiedzUsuń
  7. Tez lubię kokosowe ciasta. Wlasnie jedno siedzi w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, dzisiaj upiekłam dwa Twoje ciasta i wyszły znakomicie . Jedna to babka kokosowa ,a druga zebra . Co prawda w zebrze nie wyszły tak piękne wzorki, jak u Ciebie ,ale całkiem niezłe , Natomiast smak i puszystość ekstra . Przypadkowo weszłam na Twoją stronę i jestem pod wrażeniem Twoich przepisów. Jutro będę robiła kaszę gryczaną ze szpinakiem, a w piątek gołąbki z kaszą i grzybkami . Pozdrawiam Jagoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę, że moja strona Ci sie podoba:) Korzystaj z przepisów i dziel sie nimi ze znajomymi:) Oczywiście pisz co i jak wyszło, to bardzo cenne informacje:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia