Przejdź do głównej zawartości

Ciasto buraczane - szybkie


ciasto buraczane






Warzywa w mojej kuchni są zawsze. Czerwonego buraczka najbardziej lubimy w ćwikle, i barszczyku. Przeglądając blog jednej z blogerek natknęłam się na cisto buraczane, które wydawało mi się być podobne do tego mojego z cukinią
Smak jednak inny, ciekawy. ...
Kolor jaki chciałam uzyskać niestety nie wyszedł:( ale paseczki buraka jakie widoczne są w cieście nadały mu bardzo oryginalnego wyglądu. 

Zapraszam na ciasto buraczane:)



ciasto buraczane
 Inspiracja: Pincake

Składniki:

  • 3 szklanki tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1 niepełna szkl. oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 op. cynamonu 
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 3  łyżeczki octu balsamicznego
  • sok z 1 cytryny

ciasto buraczane


Białka ubić z cukrem. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z pianą. Wylać na blaszkę  wysypaną  bułką tartą. Piec w 180°C przez ok. 1 godzinę do suchego patyczka.


Znika w tempie błyskawicznym:)


Smacznego:)

Komentarze

  1. buraczkowe? To dopiero nowość :) Nie pomyślałabym, że ma w składzie warzywa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie nowość, ale dla mnie niewątpliwie tak:) Smakowało wszystkim więc będzie powtórka:)

      Usuń
  2. Wygląda pięknie, a powiedz jak smakuje? Jest wyczuwalny burak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burak jest wyczuwalny, ale jego smak jest bardzo łagodny. Ogólnie bardzo smaczne ciasto:)

      Usuń
  3. z burakami? ale super pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł. Lubię takie wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i zapraszam na ciasto z cukinią:)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Cieszę się:) Koniecznie pochwal sie rezultatem:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Buraczkowego jeszcze nie widziałem :) Burak zawsze mi się kojarzył z daniami słonymi, ale w sumie marchewka kiedyś też, a teraz uwielbiam ciasto marchewkowe ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia