Przejdź do głównej zawartości

Kopytka dyniowe

Sezon na dynie właśnie się rozpoczął. 
U mnie od kopytek, ale w planie jest jeszcze zupa dyniowa, i ciasto dyniowe. 
Jedno z nich już dziś więc jutro na blogu kolejna propozycja podania tego wspaniałego warzywa:)






Składniki:
  • 5 dużych ziemniaków
  • 500g dyni bez skóry i pestek
  • 250 -300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli, pieprz
  • słoninka na skwarki
  • śmietana + cukier  





Ziemniaki obrać i ugotować tradycyjnie jak do obiadu. Odcedzić i wystudzić. Dynie pokroić na kawałki wielkości ziemniaków i również gotować do miękkości w wodzie. Odcedzić i wystudzić. Połączyć ziemniaki i dynie dodać jajko, sól i pieprz oraz mąkę. Mąki powinno wystarczyć, ale należy ją dodawać stopniowo i w razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć ilość. Ciasto ma być zwarte, ale sprężyste. Wykładamy je na stolnice dzielimy na cztery części  i rozpłaszczamy rekami na grubość 1 1/2 cm. Foremką o dowolnym kształcie (u mnie serduszka) wycinamy kluseczki.  Wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia ok. 5 min.  Cały czas mieszamy. Podajemy polane śmietanką z cukrem, lub ze skwarkami.











 

 Smacznego:)

    Komentarze

    1. Ale wspaniale się prezentują. :) Muszę je zrobić, jak tylko dostanę dynię. :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Moja pochodziła z ogrodu mamusi:) Taka bez chemii:)

        Usuń
    2. Bardzo lubimy dynię :) Te Twoje kopytka bardzo apetyczne, spróbuję zrobić takie bez jajka, może wyjdą.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Myślę że wyjdą, warto spróbować:) Pozdrawiam:)

        Usuń
    3. Świetny pomysł na urozmaicenie kopytek, wyglądają pysznie :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Świetny posymł, jeśli chodzi o smak i podanie ;)

      OdpowiedzUsuń
    5. wyglądają pięknie i bardz elegancko. wyśmienity pomysł.

      OdpowiedzUsuń
    6. świetne:) super inspiracja!

      OdpowiedzUsuń
    7. Mają przepiękny kolor ;) i bardzo ładnie je podalaś ;)
      Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję Martynciu:) Zajrzę do Ciebie:) Pozdrawiam:)

        Usuń
    8. Pychotka :) Uwielbiam kopytka, takich z dynią jeszcze nie jadłam :)

      OdpowiedzUsuń
    9. kopytka dyniowe z chęcią bym zjadła:)

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Witaj miły gościu :)
    Dziękuje za odwiedziny :)
    Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
    Pozdrawiam,

    Jola

    Popularne posty z tego bloga

    Sałatka z tortellini

    Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

    Syrop z sosny

    Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

    Rolada serowa

    Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

    Jeżyna - konfitura, dżem...

     Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

    Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

    Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia