Szukaj na blogu

niedziela, 21 października 2012

Biszkopt z budyniem jabłkami i bezą

biszkopt




Nareszcie coś słodkiego:)
Wieki minęły już kiedy ostatnio coś piekłam...
Grzyby całkowicie pochłonęły zarówno mój czas jak i umysł:)
Już mi się po nocach śnią!:)
A tymczasem na kuchennym parapecie leży cała masa jabłek... pięknych w kolorach jesieni... 
Czas był już na nie, więc do głowy przyszedł pomysł na ciasto z jabłkami. 
Nie szarlotka, nie drożdżowe, ale biszkopt!

Wspaniałe, aromatyczne ciasto do zjedzenia na gorąco albo na zimno ( u mnie już połowa zjedzona na gorąco;))

Składniki:

na biszkopt:

5 jaj
1 łyżka octu
5 łyżek oleju
1 i 1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników upiec biszkopt zgodnie z przepisem (klik) na końcu dodajemy olej i ocet.
Biszkopt pieczemy 40 min w temp. 180 stopni C. 

na wkład jabłkowy:

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2 szkl wody
  • 1/2 szkl cukru

Jabłka obieramy wycinamy środki z pestkami i kroimy  w kostkę. Wkładamy do garnka wlewamy wodę i dosypujemy cukier. Zagotowujemy. Przecedzamy zachowując wodę z jabłek!

na masę budyniową:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 żółtka
  •  woda z jabłek (ok 3 szkl, w razie mniejszej ilości dolać zwykłej wody)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szkl wody
  • 1/2 kostki masła

Wodę z jabłek  zagotować. Żółtka rozmieszać z wodą. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać dokładnie. Dolać do wody z jabłek i zagotować. Dodać masło i wymieszać. 

beza:

  • 3 białka
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szkl cukru


Z białek pozostałych po żółtkach ubić sztywna pianę ze szczypta soli. Dodać cukier i ubić.


biszkopt


Sposób pieczenia:

Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca i od razu nakładamy na niego gorące jabłka. Równo je rozkładamy. Następnie wylewamy gęsty budyń i również wyrównujemy. Na budyń wykładamy pianę z białek i posypujemy sezamem (opcjonalnie). Pieczemy jeszcze 20 min w tej samej temperaturze.

Uwaga! 

Wszystkie podane czynności dotyczące jabłek, budyniu i piany musimy wykonać w czasie pieczenia się biszkoptu. Wszystko musi być gorące poza pianą. Biszkoptu nie studzimy, czyli bezpośrednio po upływie 40 min. wyjmujemy go z pieca nakładamy kolejne warstwy ciasta i wkładamy z powrotem do pieca.


Można podać posypane wiórkami z gorzkiej czekolady.


biszkopt




Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Prosty ale bardzo smakowity placek i bardzo wilgotny:) Pozdrawiam Ewuś:)

      Usuń
  2. jaki piękny!!! :) pyszności. uwielbiam bezę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja za bezą to w ogień;) Można do niej dodać kokosu i tez będzie ok;)Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Bardzo apetyczne i jeszcze ta czekolada,pycha.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorzka czekolada łagodzi słodycz jabłek i budyniu, świetnie się komponuje:)

      Usuń
  4. zasliniłam monitor!
    istna rewelacja:D
    skusiłabym się na kawałek, a nawet dwa!:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda ! Buziaczki :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi będzie, jeśli zostawisz komentarz.
Proszę nie zapomnij się podpisać. Anonimowe komentarze nie będą publikowane.
Dziękuję

Blogger
"Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia". Art. 1 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. nr 24 poz. 83).