Szukaj na blogu

czwartek, 11 października 2012

Pomidory nadziewane risotto z ananasem i brzoskwinią

Troszkę Was zaniedbałam moi drodzy, niestety najpierw angina a potem problem z internetem. Wczoraj dopiero go odzyskałam, ale przeprosiny dzisiaj:) 
Cieszę się, że pomimo baku wpisów nadal ze mną jesteście to daje mi motywację do działania:)

Muszę przyznać, że we wczorajszym wpisie wkradły mi się dwa błędy, oczywiście już są poprawione, ale nie mniej jednak przepraszam Was za nie. 
Jeszcze nie do końca wyzdrowiałam i zdarzyła  mi się pomyłka:(


Na przeprosiny dzisiejszy wpis, uczta dla smakoszy dań ostrych.


Rizotto




 Wspaniała przystawka, wyśmienity obiad, czy pyszna kolacja?

Może się nadawać na każdą porę dnia, jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Połączenie słodkich owoców i ostrych przypraw gwarantuje nam ucztę dla podniebienia.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na Pomidorki z risotto.

Na 4 porcje:

  • 8 pomidorów średniej wielkości
  • 2 woreczki ryżu
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • kilka liści selera
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz 
  • sól
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1 szczypta chili
  • 8 plastrów sera żółtego


Pomidory nadziewane rizotto z ananasem




Pomidory umyć i odciąć spód (wybrać jak najmniej czubiaste). Wydrążyć miąższ tak aby nie uszkodzić skórki.
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić przełożyć do miski. Filet pokroić na drobne kawałki i przesmażyć na oliwie ok. 7 min. Przełożyć do ryżu. Paprykę pokroić na kosteczkę i przesmażyć. Również przełożyć do ryżu. Ananasy, brzoskwinie i natkę selera pokroić na drobno i wymieszać z ryżem i pozostałymi składnikami. Wsypać zioła, sól i pieprz i delikatnie wymieszać.
Każdego pomidorka nadziewać farszem do pełna i układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekać ok. 40 min. Przed końcem pieczenia wyjąć i nałożyć na każdego pomidorka plaster sera. Zapiekać maks. 5 min.
Podawać na liściu sałaty, albo ozdobnej natki pietruszki. Można jeść polane ketchupem, albo solo.




Pomidory nadziewane rizotto z ananasem



Smacznego:)

13 komentarzy:

  1. Pycha :) Chyba ja też będę musiał wpaść do Ciebie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma sprawy Tomku jakoś się dogadamy;)

      Usuń
  2. ale cudowny pomysł. chyba się jutro skuszę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jolu, łączę się z Tobą w chorobie - mnie też dopadła. Miałam nadzieję, że już wracam do zdrowia, ale łatwo nie jest. Danie przepyszne, aż wrócił mi apetyt :) Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marika ja już p[rawie zdrowa, ale warunki w jakich pracuję, zwalają mnie z nóg za często:( niestety, nigdy wcześniej tak nie chorowałam:( Musimy sie jakoś wspierać:) Chociażby wirtualnie!:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. obłędne! totalnie obłędne danie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo smaczne i bardzo zdrowe:) polecam:)

      Usuń
  5. wspaniałe danie :) te kolory same włączają człowiekowi kontrolkę "Jesteś Głodny" ;)
    i zdrowiej moja droga!

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi i wygląda naprawdę pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu:) Pozdrawiam Was serdecznie:)

      Usuń
  7. Baaardzo fajny pomysł. Wygląda super. Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola