Szukaj na blogu

czwartek, 25 października 2012

Serowe ciasteczka - ślimaczki

ciasteczka serowe


Te ciasteczka to istna rozpusta!

Z całą pewnością nie można ich zaliczyć do ciasteczek niskokalorycznych:)  Ale są rewelacyjne w smaku. Lekkie i chrupiące. Ciasto przypomina ciasto francuskie. Na słodką przekąskę wyśmienite!


ciasteczka serowe


Składniki na ok. 30 szt.

  • 25 dkg. sera białego (chudego)
  • 25 dkg mąki
  • 25 dkg. margaryny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 łyżek kakao (słodzone w proszku)/ albo maku
  • cukier puder do posypania 

ciasteczka serowe


Z mąki, margaryny, sera i cukru wanilinowego zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 2 godziny. 
Wyjąć (podzielić na 5 części) cienko wałkować partiami. Formować w prostokąty. Na rozwałkowanym cieście posypać 1 łyżka kakao, i równo je rozprowadzić. Zwijać szerszym brzegiem w ciasny rulon. Czynność powtórzyć z każdym kawałkiem ciasta. Rulony kroić na plasterki szer. 1 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 min w temp. 190 stopni C.


Jeszcze ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem.





ciasteczka serowe



Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. Ależ śliczne ! Z serem muszą smakować przepysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, wyglądają rewelacyjnie! Przed chwilą zjadłam obiad, a jak do Ciebie zajrzałam, natychmiast zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie wyglądają! poza tym bardzo lubię takie małe, zgrabne ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię ciasteczka, które ładnie sie prezentują, a te właśnie ładnie sie prezentują i właśnie zrobiłam się głodna ;(

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Wypróbuję na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już uwielbiam te ciastka, bo ser to jeden z moich ulubionych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka są wyśmienite :-) Niedawno dokonałam małej zmiany - jako, że jestem niecierpliwa nie chłodziłam ciasta w lodówce tylko od razu przeszłam do kolejnych czynności :-) Gdy zabrakło mi kakao zamieniłam je na mieszankę cukru z cynamonem. Są równie pyszne no i słodsze :-) Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. A moje wyszły takie dziwnie zakalcowe. Nie wiem czemu. Wszystko zrobiłam zgodnie z pezepisem. Ale smakuja cudnie. Tylko jedna obrecz w środku jest taka surowawa.

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola