Przejdź do głównej zawartości

Crumble kakaowo - cynamonowe

crumble


Ten deser w moim domu gości ostatnio bardzo często. 
Można do niego użyć różnych owoców. 
 Jabłka są w domu zawsze, i zrobienie go z nimi nie wymaga zbyt dużej ilości czasu, a przede wszystkim jest bardzo proste. 


 


Crumble


U mnie wczoraj po dłuższej przerwie takie pyszności zaserwował mi mąż i córka. Niestety moja prawa ręka nie nadaje się jeszcze do prac z wyrabianiem ciasta. Robienie kruszonki jest rzeczą prostą, ale jednak wymaga ucisku, na co ja sobie niestety pozwolić nie mogę.
Tak więc zapraszam na deser w wykonaniu mojego męża i córeczki, do przygotowania tego aromatycznego deserku potrzeba:


Crumble

Na 4 porcje:

6 jabłek
1/2 opakowania cynamonu
2 łyżki cukru

Na kruszonkę:

2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru

 Jabłka obrać wydrążyć środki i pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Przełożyć do kokilek. 
Z masła mąki i pozostałych składników zrobić kruszonkę 
(patrz tu) posypać jabłka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 40 min. 


Crumble

Podawać gorące, albo zimne wedle upodobania. Wykładając na talerzyk lub bezpośrednio z kokilki.

Sos kakaowy

1/4 kostki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki ciemnego kakao

Masło roztopić na ogniu. 
Dodać cukier i rozpuścić (nie gotować). 
Dodać kakao i dokładnie wymieszać. 
Polać na crumble i gotowe:)


Smacznego!

 



Komentarze

  1. Bardzo u Ciebie pysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda! Jolu, zyczę szybkiego powrotu do zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Mariko:) Trochę to jeszcze potrwa:(

      Usuń
  3. mój ukochany deser!:)
    nie wpadłam na to żeby zrobić w czekoladowej wersji;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste dodatki sprawiają, że zwykłe desery nabierają zupełnie innego wymiaru:) Lubie takie nowe smaki i gwarantuję, że jest na 6+:)

      Usuń
  4. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłem ani nie robiłem crumble, szczerze to nie wiem czemu, może czas to w końcu nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Deser wygląda znakomicie :D Nawet nie próbuję sobie wyobrażać, jak smakuje, bo chyba bym zwariowała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że trzeba spróbować, do szaleństwa i obłędu nie doprowadza, ale jest wyjątkowy:)

      Usuń
  6. Crumble bardzo lubię a to całkiem mi nieznane. Oj kusisz...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia